Slovenija
71 ogledov

Ne pozabite, čas imate le še danes

moški dokumenti odločba računalnik
Danes se izteka rok za oddajo nekaterih napovedi, kot tudi za oddajo vloge za pomoč podjetjem zaradi visokih cen energentov.

Vsi, ki so lani prodali vrednostne papirje in investicijske kupone, imajo le še danes čas za oddajo napovedi za odmero kapitalskih dobičkov. Danes je tudi zadnji rok za vložitev napovedi za odmero dohodnine od obresti in od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov, prijaviti je treba tudi prihodke od najemnin.

Napoved za plačilo davka od kapitalskih dobičkov je treba oddati ne glede na to, ali je posameznik delnice odsvojil z dobičkom ali z izgubo. Napoved za odmero dohodnine od obresti pa morajo vložiti zavezanci, katerih skupni znesek obresti na denarne vloge pri bankah in hranilnicah v Sloveniji in EU je lani presegel znesek 1000 evrov.

Zavezanci za plačilo davka od kapitalskih dobičkov so tako prebivalci Slovenije kot tudi tujci, če so dobiček iz kapitala dosegli na ozemlju naše države. Stopnja davka je 25-odstotna in se z vsakimi petimi leti imetništva zniža za pet odstotnih točk.

Dohodke iz oddajanja premoženja v najem pa so dolžni rezidenti Slovenije napovedati tako tiste z virom v kot tudi zunaj Slovenije. Nerezidenti morajo prijaviti le dohodek iz oddajanja premoženja v najem z virom v Sloveniji.

Dohodnina se od prejetih najemnin, zmanjšanih za normirane stroške v višini 10 odstotkov, za leto 2022 obračuna po 15-odstotni stopnji. Namesto normiranih stroškov lahko zavezanec uveljavlja tudi dejanske stroške.

Napovedi za odmero davka od vseh omenjenih prejemkov je mogoče najbolj enostavno oddati elektronsko preko Fursovega sistema eDavki. Možna je tudi oddaja obrazca v papirni obliki, in sicer osebno ali po pošti na enega od finančnih uradov.

Podjetja imajo čas do poldneva

Podjetja lahko še danes do 12. ure oddajo vlogo za subvencioniranje visokih cen energentov na podlagi določila zakona o pomoči gospodarstvu zaradi energetske draginje. Ker roka za oddajo vlog ne bo mogoče podaljšati, gospodarski minister Matjaž Han podjetja opozarja, naj ne čakajo na čas tik pred zaprtjem aplikacije.

"Za pomoč podjetjem z namenom omilitve posledic energetske krize v letošnjem letu namenjamo 650 milijonov evrov. Ta denar smo namenili gospodarstvu, da bo lažje prebrodilo energetsko krizo in ohranilo konkurenčnost. Želim si, da čim več prizadetih podjetij izkoristi to pomoč," je dan pred iztekom roka za oddajo vlog dejal minister za gospodarstvo, turizem in šport Han.

Kot je izpostavil, lahko za pomoč zaprosijo tudi mikro, mala in srednje velika podjetja, ki imajo sicer za prvo polovico leta regulirano ceno električne energije. "Ta podjetja so zato v prvi polovici letošnjega leta upravičena do pomoči za zemeljski plin ali tehnološko paro, katerih cene niso regulirane. Obenem pa lahko ta podjetja zaprosijo za pomoč za drugo polovico leta za vse tri energente, tudi električno energijo; v drugi polovici leta namreč trenutno še ni regulirana cena niti elektrike niti drugih dveh energentov," so Hana povzeli na ministrstvu.

Aplikacija za elektronsko oddajo vlog deluje na javni agenciji Spirit Slovenija, agencija pa nudi vso potrebno pomoč posameznim upravičencem pri vnosu vlog. Za namen podpore upravičencem pri registraciji in prijavi v aplikacijo za oddajo vlog, je Spirit vzpostavil podporni klicni center za tehnično pomoč. Upravičenci lahko pokličejo na številko 051 277 880 še danes do 12. ure, ko se zaključi rok za oddajo vlog.

Začasni ukrep pomoči za področje gospodarstva, ki bo upravičencem omogočal subvencioniranje povišanih stroškov za energente v tem letu, je prinesel zakon o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize, ki je bil sprejet decembra lani, konec januarja pa je DZ sprejel novelo, po kateri do pomoči ne bodo več upravičeni tisti subjekti iz vrst mikro, malih in srednjih podjetij, ki imajo od 1. januarja regulirane cene elektrike. Regulirana cena velja tudi za gospodinjstva in male poslovne odjemalce.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.