Slovenija
34 ogledov

Ne pozabite na zavarovanje

Kartica zdravstvenega zavarovanja. Dejan Mijović
Dijaki in študentje, ne pozabite urediti zdravstvenega zavarovanja – rok je določen konec septembra oziroma oktobra.

Dijaki in študenti morajo v naslednjih dneh oziroma tednih urediti obvezno zdravstveno zavarovanje. Rok se izteče septembra ali oktobra. Dijakom in študentom, ki so starejši od 18 in mlajši od 26 let, se namreč septembra ali oktobra izteče obvezno zdravstveno zavarovanje.

V skladu z zakonom je otrok obvezno zdravstveno zavarovan kot družinski član do dopolnjenega 15. oziroma 18. leta, če ni sam zavarovanec; po tej starosti pa le, če se šola, in sicer do konca šolanja – a največ do dopolnjenega 26. leta.

Za obvezno zdravstveno zavarovanje potrebujejo potrdilo o šolanju, ki ga predložijo zavezancu za prijavo, na primer delodajalcu starša, preko katerega so vključeni v obvezno zdravstveno zavarovanje. Če je zavarovana oseba zaključila šolanje oziroma izgubila status, pa se mora prijaviti v zavarovanje, za katero izpolnjuje pogoje. Dijaki in študentje morajo potrdila o šolanju predložiti čim prej – skrajni rok pa je 30 dni po izteku potrdila o šolanju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.