Slovenija
166 ogledov

Ne pozabite se naročiti!

V prvih dneh cepljenja prebivalstva so v ljubljanskih zdravstvenih domovih porab
1/10
Žurnal24 main
Nova gripa. Danes začenjajo s cepljenjem v Ljubljani. Prednost imajo kronični bolniki.

˝Na cepljenje proti novi gripi se je potrebno naročiti,˝ opozarja Damjana Kralj z Zdravstvenega doma Ljubljana. Če bo za cepljenje zainteresiranih več ljudi, kot je cepiva, imajo prednost kronični bolniki.

Cepljenje je najbolj priporočljivo za tiste, ki imajo povečano tveganje za težak potek gripe in zaplete.

To so otroci mlajši od dveh let, osebe starejše od 65 let, nosečnice in kronični bolniki.
Franc Strle, Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja.

Danes se začenja cepljenje v Ljubljani, kjer so zaenkrat prejeli petsto cepiv. Nova pošiljka bo predvidoma prispela konec novembra.

Cena: sedem evrov

Nekateri zdravstveni domovi imajo na uvodni strani svoje spletne strani urnik cepljenja ter telefonsko številko, kjer sprejemajo naročila. Eden takšnih je tudi novogoriški.

Cepiti bodo začeli v ponedeljek 9. novembra, prvi dan cepljenja pa je že zapolnjen. Če se želite naročiti, pustite sestri vaše podatke, ona pa vas kasneje pokliče ter sporoči datum cepljenja, so nam pojasnili postopek v zdravstvenem domu. Cepivo je brezplačno, plačali boste le stroške cepljenja, ki znašajo sedem evrov.

Minuli teden se je sicer že cepilo vodstvo ljubljanskega kliničnega centra, cepljenje ostalih zdravstvenih delavcev se bo začelo prihodnji teden. Na cepljenje proti novi gripi se je po podatkih njihove tiskovne predstavnice zaenkrat naročilo okoli 1.300 delavcev od okoli 7.500, kolikor jih dela v ljubljanskem kliničnem centru.

Kaj o cepljenju menijo mimoidoči, si oglejte v foto galeriji.

˝Cepiti se je smiselno, da zmanjšamo možnost, da zbolimo,˝ svetuje Franc Strle s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja. Če bi kljub cepljenju zboleli, pa bi bila gripa po njegovih besedah blažja in bi bilo manj zapletov.

Na Hrvaškem prvi primer

V Švici so nosečnicam, otrokom in starejšim prepovedali uporabo cepiva proti novi gripi Panremix, ker ni bilo opravljenih ustreznih raziskav o stranskih učinkih. V Sloveniji bo uporabljeno prav to cepivo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.