Slovenija
26 ogledov

“Ne pristajajte na doplačila!”

Zdravila Dejan Mijović
Spremembe. Terapevtske skupine zdravil.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) predlaga uvedbo terapevtskih skupin zdravil. Gre za zdravila, ki so namenjena zdravljenju iste bolezni, vendar vsebujejo različne zdravilne učinkovine. Za vsako skupino zdravil za isto bolezen bi se določila najvišja cena, ki jo bo krila zdravstvena blagajna.

Novo za zavarovance

Po obstoječem sistemu medsebojno zamenljivih zdravil se lahko bolnik v lekarni premisli in odloči, da za dražje zdravilo, ki mu ga je predpisal zdravnik, ne bo doplačal. V tem primeru mu lahko farmacevt izda zdravilo, za katerega doplačilo ni potrebno, saj so zdravila po zgradbi enaka. Za ta zdravila sistem ostaja nespremenjen.

“V primeru terapevtskih skupin zdravil pa farmacevt tega pooblastila ne bo imel, kar pomeni, da bo moral bolnik, če se premisli, k zdravniku po nov recept za zdravilo brez doplačila,” je pojasnil Damjan Kos z ZZZS. “Zavarovancem priporočamo, naj ne pristajajo na doplačila za zdravila, kajti ne obstaja noben strokovni razlog,” dodaja.

Jurij Fürst z ZZZS ocenjuje, da bi lahko z uvedbo pravilnika na leto pri posameznih skupinah zdravil privarčevali do deset odstotkov. Za uvedbo terapevtskih skupin zdravil mora dati soglasje še zdravstveno ministrstvo.

Komentarjev 2
  • Branko Brzin 09:27 04.april 2013.

    denar jih ne zanima, zlasti ne v manjših količinah

  • privat 07:48 04.april 2013.

    zakaj pa sindikati ne tožijo zavarovalnico ,za namerno povzročanje škode,ogrožanja zdravlja državljanov in ugleda države. Največjo škodo državi pa povzročiš le tako ,da neustrezno zdraviš njene državljane...gonilo kapitala