Slovenija
1845 ogledov

"Ne razumem, da se mi odreka pravica do postavitve ekipe"

Boštjan Poklukar Saša Despot predstavitev kandidata za ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja pred odborom DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo
Številne menjave na policiji in ministrstvu za notranje zadeve.

Novi minister za notranje zadeve je potrdil, da je za novega v. d. generalnega direktorja imenoval Senada Jušića, ki bo na tem mestu zamenjal dosedanjega v. d. direktorja Policije Boštjana Lindava. 

Senad Jušič je magister znanosti, zaposlen na generalni policijski upravi. V preteklosti je bil tudi pomočnik vodje Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Koper, pred tem pa je delal tudi kot inšpektor sektorja uniformirane policije koprske policijske uprave, je torej karierni policist. "To je popolnoma moja odločitev, na tem mestu sem želel nekoga, ki prihaja s terena. Verjamem, da bo odličen v. d. direktorja policije," pravi Poklukar. 

Kot vršilec dolžnosti bo imel mandat, dolg pol leta. Po tem si želijo spremeniti zakon, ki bo prevzem vodenja omogočil širšemu naboru strokovnjakov, med katerimi bi lahko bil tudi Darko Muženič, sicer eden od favoritov za generalnega direktorja, ki pa ostaja direktor NPU. 

"Ne razumem vprašanja, vsem ministrom je bilo dovoljeno, da si oblikujejo ekipo, Boštjan Lindav je policijo korektno vodil, sva se tudi lepo razšla in ostaja v sistemu policije," je na novinarsko vprašanje, kakšni so razlogi za menjavo Lindava, dejal Poklukar. Kot je znano, je Lindav ob sporu med ministrico Tatjano Bobnar in vlado, pripravil pismo, s katerim naj bi potrdil politične pritiske na policijo, ki jih je vladi očitala Bobnar in zaradi česar je tudi odstopila. 

Glede številnih menjav znotraj ministrstva in policije, Poklukar odgovorja: "Ne razumem, zakaj se mi odreka pravica do do postavitve ekipe. V ekipo sem imenoval kompetentne strokovnjake!"

Poleg menjave direktorja policije je vlada potrdila še šest Poklukarjevih predlogov, ki se nanašajo na menjave na notranjem ministrstvu. Kot je znano, je Poklukar za državno sekretarko obdržal nekdanjo poslanko LMŠ Tino Heferle, za drugo državno sekretarko pa je imenoval Helgo Dobrin, pravnico, višja državna tožilka, namestnica vodje državnega tožilstva v Kranju. "Gre za kompetentno osebo, ki je strokovna državna sekretarka, pristojna za policijo in zakonodajni del," je dejal Poklukar.

V. d. generalnega sekretarja je postal Erik Pagon, inženir gradbeništva, ki je s Poklukarjem sodeloval že v prvem mandatu v času vlade Marjana Šarca. 

Matej Torkar bo prevzel vodenje direktorata za migracije. Bil je svetovalec na stalnem predstavništvu Slovenije pri Evropski uniji, je poznavalec notranje politike EU in migracij. Tudi s Torkarjem je Poklukar sodeloval že v prvem mandatu.

Vodenje direktorata za upravne notranje zadeve bo prevzela Urša Židan. Med Poklukarjevim prvim mandatom je bila namestnica generalne direktorice, nato pa je po odhodu Nine Gasparini prevzela vodenje tega direktorata. Gregor Hudrič bo vodil direktorat za policijo in druge varnostne naloge. 

 

 

 

 

Komentarjev 9
  • Kmodri 23:02 23.februar 2023.

    Gozdni mož s Pokljuke, ki vrti vrata...

  • Kmodri 17:16 23.februar 2023.

    Zate jo bodo izbrali drugi. Si le lutka.

  • Avatar SS666
    SS666 16:09 23.februar 2023.

    Tipični avtohtoni slovenski policaj,domoljub in v prostem času zagreti navijač vseh slovenskih reprezentanc in posameznikov...., "YOUTUBE : ADO GEGAJ-Hej majko mati".