Slovenija
16 ogledov

"Ne razumem fascinacije z Baumgartnerjem"

Felix Baumgartner Žurnal24 main
Minister Žiga Turk ne razume fascinacije z včerajšnjim dosežkom, slovenska javnost skopa s čestitkami. Ekonomist Jože P. Damijan pa je ob dogodku še bolj ponosen na slovenske dosežke.

„Ne razumem fascinacije z Baumgartnerjem, sploh pa ne primerjav z dosežki Nase,“ je na svojem profilu na Twitterju zapisal minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk. „Za božjo voljo, to ni primerljivo s pristankom na Marsu! Razen po številu tvitov. Saj bi bil tiho, če ne bi bilo teh primerjav s pristankom na Luni. Čakali so Godoja, prišel je pa Felix,“ je bil kritičen Turk.

Čestitkam, ki dežujejo z vsega sveta, se je v Sloveniji pridružilo le malo politikov in javnih osebnosti. Med redkimi je bil le poslanec Roman Jakič, ki je na Twitterju zapisal čestitke ob uspehu in dodal: „Misija zaključena“.

"V zrak vržen denar"

Skok pa so spremljali tudi Žurnalovi bralci, ki so bili v večini primerov nad uspehom in trudom Baumgartnerja navdušeni. „Bravo!“, „Kar potne roke smo imeli, bravo!“, „Svetovno dobro, gledala,“ so le nekateri izmed pozitivnih komentarjev na Žurnalovi strani na Facebooku. So se pa našli tudi taki, ki v projektu niso videli smisla: „Brez veze. V zrak vržen denar. Mar bi nahranili lačne otroke,“ je zapisala Doris.

„Še bolj ponosen na Iva Boscarola“

„Ne morem si kaj, da ne bi bil še bolj ponosen na prijatelja Iva Boscarola,“ pa je ob tem izjemnem dosežku na svojem blogu zapisal ekonomist Jože P. Damijan. Med opisovanjem uspehov in dosežkov Boscarolovega podjetja zapiše, da gre za toliko večji uspeh, „ker gre po eni strani za v svetovnem merilu vrhunske tehnologije in najsodobnejše materiale, po drugi strani pa za vrhunsko znanje, ki ga je uspelo v pogon zagnati Boscarolu v 'neki Ajdovščini'“.

Dodaja še, da takšni dosežki po svoje ne bi bili tako posebni, če bi nastali na denimo kalifornijskem Caltechu ali v razvojnih delavnicah brezštevilnih vrhunskih tehnoloških podjetij v ZDA, ki delajo za velike letalske korporacije in ameriško vojsko. „Posebne jih dela to, da ti dosežki nastajajo v Ajdovščini, in to pod vodstvom samouka ter v popolnoma – finančno in tehnološko –nestimulativnem okolju.“

Na smrt utrujen, ampak srečen

Medtem se je Baumgartner v videoposnetku, ki ga je objavil na svoji FB-strani, zahvalil vsem, ki so pri projektu sodelovali. „Po petih letih priprav smo končno dosegli cilj,“ je povedal po zabavi, ki je sledila uspešnemu projektu. Za podporo se je zahvalil vsem, tudi svojim Facebook- in Twitter-podpornikom, saj kot je povedal, mu brez njih ne bi uspelo. „Sem na smrt utrujen, ampak srečen,“ je zaključil.

Komentarjev 32
  • Trsten 10:30 18.oktober 2012.

    Turk ve, da je Felix potenialni samomorilec, takokot Tomaž Humar.

  • Trsten 10:29 18.oktober 2012.

    No še eden, ki zagovarja samomorilnost.

  • Trsten 10:28 18.oktober 2012.

    Ej, koga imaš ti za idola, Zokija, JakiĆa,.......................................si pripravljen zajebati Slovenijo. Ti še normalnega kometarja ne morešskupaj spraviti. Drž gobec.