Slovenija
43925 ogledov

"Ne razumemo, zakaj vlada ne sprejme tega ukrepa"

Trgovina koronavirus vrsta Epa
Obstoječe ukrepe bi bilo treba pretehtati in zagotoviti njihovo sorazmernost v primerjavi s pojavom okužb. Ohranjanje trenutnega stanja bo povzročilo nepopravljivo škodo, so prepričani na Trgovinski zbornici Slovenije.

Ohranjanje zaprtja prodajaln bo povzročilo nepopravljivo gospodarsko škodo, kar dokazuje prodaja na letošnji črni petek, menijo na Trgovinski zbornici Slovenije (TZS). Trgovina, kot izhaja iz podatkov NIJZ, ki potrjujejo anketne ugotovitve TZS, ne predstavlja vira žarišča okužb. V prodajalnah je bilo ugotovljenih le 1,9 % okuženih zaposlenih, ki pa se niso okužili na delovnem mestu. Temu pritrjuje tudi strokovna skupina za covid-19. 

V TZS so prepričani, da bi bilo treba obstoječe ukrepe pretehtati in zagotoviti njihovo sorazmernost v primerjavi s pojavom okužb. "Na TZS zato ne razumemo, zakaj Vlada RS ne sprejme ukrepa, na podlagi katerega bi prodajalne, ne glede na blagovne skupine, znova lahko obratovale. Odločitev vlade, da ne omogoči obratovanja prodajaln, povzroča trgovinski dejavnosti ogromno gospodarsko škodo. Zadnji dokaz za to je že skoraj 10.000 na novo prijavljenih brezposelnih oseb iz trgovinske dejavnosti na Zavodu RS za zaposlovanje v letošnjem letu, kar je popolnoma nesprejemljivo," izpostavljajo v TZS.

Na podlagi vladnega odloka je še vedno 80 % trgovine zaprte. Tekstilne prodajalne in prodajalne s čevlji so v letošnjem letu zaprte že več kot 110 dni, kar je skoraj že polne štiri mesece. 

"Po podatkih Finančne uprave RS so prihodki po računih preko davčnih blagajn v trgovini na drobno na črni petek v letu 2020 v primerjavi z letom 2019 upadli za 35,4 %, če pa od teh podatkov odštejemo prilive iz tistih skupin trgovine, ki lahko v tem obdobju vendarle delno obratujejo, znaša ta upad pri neživilskih trgovcih kar 55 %. Na TZS zato ponovno pozivamo Vlado RS, da v izogib povzročanju nadaljnje gospodarske škode tej dejavnosti, nemudoma sprejme ukrep, na podlagi katerega bodo prodajalne, ne glede na blagovno skupino, znova lahko obratovale."

supermarket trgovina | Avtor: Profimedia Fotografija je simbolična. Profimedia

Potrošniki so spremenili svoje nakupovalne navade in postali še bolj preudarni. "Na to kažejo tudi podatki raziskave Valicon za obdobje od 13. do 15. novembra 2020 (»#Novanormalnost, 30. oktober – 1. november 2020, n=534; Valicon.«), saj je kar 51 % vprašanih odgovorilo, da v zadnje pol leta trošijo manj, dodatnih 21 % pa meni, da bodo v prihodnjih mesecih trošili manj. Tako spremenjene potrošniške navade bodo vsekakor še dodatno vplivale na trgovino v prihodnje, kar lahko tudi pomeni, da trgovina in zasebna potrošnja ne bosta več ključna generatorja gospodarske rasti," dodajajo. 

"Trgovina je po spomladanskem valu epidemije veliko investirala v vzpostavitev oziroma nadgradnjo svojih spletnih platform, saj so potrošniki svoje nakupe preusmerili na splet, žal pa se temu ni prilagodila logistika, zato se v trgovini že srečujemo z nezadovoljstvom številnih potrošnikov, ki svoja naročila preko spleta prejemajo kasneje, kot sami pričakujejo," opozarjajo na še eno težavo, ki se je v tem času pojavila. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 27
  • cioreapor 17:54 02.december 2020.

    www︎.︎Norias︆.︆net - oddličen projekt za odrrasle, ki želijo najti parrtnerja za sseks

  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 09:26 02.december 2020.

    Najprej so zaprli trgovine v nedeljo, potem pa še lockdown. In zdaj prihaja še božični čas tako, da če zdaj odprejo trgovine bo noter tak kaos in gužva, da bo za znoret v kolikor ponovno ne dovolijo odprtja trgovin tudi ...prikaži več v nedeljo in to s podaljšanim delovnim časom.

  • peizysthe 07:10 02.december 2020.

    www︎.︎Norias︆.︆net - odličen prrojekt za odrasle, ki želijo najti partnerja za sseks