Slovenija
28 ogledov

"Ne rešujmo klinično mrtvih"

Državni zbor Anže Petkovšek
Svoje predloge in pričakovanja so pred nastopom 11. slovenske vlade podali tudi prejemniki nagrade GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke za leto 2012. "Ne rešujmo klinično mrtvih, podprimo uspešne," pravijo.

Končajmo vladavino dolžnikov

Predsednik uprave Lek, Vojmir Urlep meni, da je potrebno zagotoviti normalno delovanje finančnega sektorja za podporo perspektivnim projektom in podjetjem s programi, ki imajo primerno dodano vrednost. "Pri tem opustimo v preteklosti vse prepogosto prakso ‘reševanja’ klinično mrtvih podjetij, ki z neperspektivnimi programi, ne glede na število delovnih mest, nimajo možnosti preživetja in razvoja. Znižati moramo obremenitev stroškov dela vsaj z uvedbo socialne kapice in nadaljevati s povečevanjem prožnosti trga dela. Končati je treba vladavino dolžnikov in zagotoviti hitro in učinkovito izvajanje postopkov v primeru insolventnosti podjetij s ciljem maksimalno zavarovati pravice upnikov. Nujen je zagon tistih infrastrukturnih projektov, ki imajo najvišjo dodano vrednost za družbo in za katere, v sedanjih pogojih, lahko zagotovimo vire financiranja."

Američani uspevajo doma, naši v tujini

"Vsaka nova vlada in tudi ta, ki bo kmalu izvoljena, bo morala več pozornosti posvetiti razvoju podjetništva, ki je v večini zahodnih držav temelj gospodarstva. Tudi Bill Gates in Steve Jobs sta bila nekoč podjetnika. Ker sta svojo pot pričela v okolju, ki stimulira podjetništvo, sta lahko v nekaj desetletjih zgradila svetovni korporaciji. Če pa pogledamo Slovenijo, so skoraj vsi res uspešni podjetniki - Akrapovič, PipiStrel, SeaWay, Pečečnik ... -  uspeli v tujini. Žal je poslovno okolje v Sloveniji bolj prilagojeno velikim kot manjšim in srednjim podjetjem. Največji potencial vidim v spodbujanju razvoja perspektivnih majhnih in srednjih podjetij. Ko bodo lahko uspeli doma, se bodo prej ali slej podali v tujino," je dejal Emil Marinšek, direktor Maremica.

Delo si naročil - plačaj

"Ko vlada razmišlja o povišanju stopnje DDV, bo cilj dosegla hitreje in učinkoviteje, če bo hkrati razbremenila gospodarstvo, predvsem pri davkih in prispevkih. Hitreje bomo zaposlovali. Sedaj že bivša vlada je storila nekaj konkretnih, tudi dobrih rešitev. Pri delovnopravni zakonodaji pa je zaradi nekaterih kratkoročnih ciljev v korist javnega sektorja s socialnimi partnerji naredila škodo gospodarstvu. Tu so potrebni popravki. Vlada naj sprejme ustrezne zakone za uveljavitev plačilne discipline, ker je evidentno, da zakonodaja še vedno ni naravnana h kmečki logiki. Delo si opravil, imaš verodostojno izterljivo listino - plačilo ali bo izvršba, brez dolgotrajnih postopkov. Delo si naročil - plačaj za korektno in pravočasno realizacijo," je med drugim dejal direktor Armat projekt, Andrej Repše.

Zapravimo, kolikor ustvarimo

Petra Melanšek, direktorica Vivapena pravi, da je treba zagotoviti finančne razvojne spodbude v obliki povratnih in nepovratnih sredstev, vendar le podjetjem, ki imajo ne samo kratkoročni razvojni načrt, ampak predvsem srednje in dolgoročni strateški načrt. Poudarja, da je sodelovanje bank z gospodarstvom nujno. "Potrebujemo prožnejše poti financiranja. V našem podjetju je osnovno finančno vodilo, da lahko zapraviš samo toliko, kot ustvariš. Seveda smo se morali tudi mi zadolžiti, da smo ustvarili osnovo za delo. Vendar pa smo vedno upoštevali pravilo, da anuitet nismo vračali z novim zadolževanje kljub temu, da so bile včasih ponudbe za hitrejši razvoj mamljive. Res pa je, da je včasih potrebno imeti ob sebi nekoga, ki razume tvoj poslovni ritem in razvoj in je tudi sam pripravljen sprejeti del tveganja. To je naloga bank."

Vlada mora biti zgled

Marjana Lavrič Šulman, direktorica Future DDB,pravi, da si od nove vlade želi, da nam bi bila za vzgled. "Biti član vlade je visoko častna funkcija - naj jo tako ministri in ministrice tudi opravljajo. Častno, pošteno, iskreno in z občutkom za spodobno komuniciranje ter spoštljivo do svojih volivcev."

Hitro do ukrepov za novo rast

"Za začetek predlagam, da se ustanovi manjša politično neodvisna in s preteklostjo neobremenjena strokovna ekipa. Ta ekipa naj hitro, resno in pošteno v smislu dobrega gospodarja analizira stanje ter v najkrajšem možnem času predlaga kratkoročne ukrepe za preprečevanje padanja in dolgoročne ukrepe za rast," pravi direktor RLS merilne tehnike Janez Novak.

Komentarjev 1
  • privat 09:09 21.marec 2013.

    zakaj pa nebi do sedanjim lopovom dali kredite in nepovratna sredstva?? Sej oni tko al tko iščejo nezakonite poti "kako do denarja" Slovenija pa je znana po nagrajevanju najbolj grobih in sužnje lastniških firmah...dodelimo zlato gazelo auschwichu??Najbolj hitro rastočo firmo?? ...prikaži več Pa dejmo jim še brezobrestne kredite...potem se pa sprašujmo zakaj to ne gre k napredku!! Sami bedaki in konji..