Slovenija
157 ogledov

"Ne sanja se mi, kako se je znašel tam"

To je pot, ki naj bi jo Humar opravil. Humarjev zadnji položaj prek satelitskega Žurnal24 main
Kako se je Tomaž Humar znašel na povsem drugi strani gore, kot so ga iskali, bega tudi Vikija Grošlja. Priprave na pogreb v Himalaji so že v teku.

Za pojasnilo o tem, kako si razlaga, da so Humarjevo truplo našli na povsem drugem koncu od njegovega zadnjega lociranega telefonskega pogovora, smo povprašali tudi alpinista in Tomaževega prijatelja Vikija Grošlja. "Nimam razlage za to. Slike sem dobil včeraj (ponedeljek) pozno zvečer in moram reči, da mi ni čisto nič jasno," nam je zaupal Grošelj. Kot je znano, smo na spletni strani zurnal24.si včeraj objavili fotografije, ki so jih na prizorišču nesreče posneli švicarski reševalci.

Grošelj je dodal, da bo raje počakal na poročilo švicarske reševalne ekipe, ki naj bi razjasnilo, kako se je Tomaž znašel tam, kjer se je. "Menim, da teorija, da je kamorkoli zdrsnil, ne drži, ampak da je bolj napačen podatek, kje se je javljal, ter da so ga šerpe iskale na napačnem koncu," je pojasnil.

"Po mojem mnenju je ostal na istem mestu, kjer se je poškodoval, in v zmedenosti sporočil napačne podatke. Več informacij pričakujem tudi od gospoda Škarje, ki je govoril s Humarjevim šerpo," je še dodal Grošelj.

Pogreb le med svojci
Kot nam je zaupal vodja planincev za odprave v tujino Tone Škarja, je o pogrebu Tomaža Humarja, ki naj bi bil ta konec tedna, tudi on izvedel povsem neuradno od Slovencev, ki so v Nepalu. Po poročanju Sveta priprave na pogreb že potekajo.

"Tomaž Humar je bil oseba javnosti, zato te njihove odločitve ne razumem najbolje. Ampak tako so se odločili," je odločitev svojcev, da pogreb ne bo javen, komentiral Škarja. Povedal je še, da ve le to, da bodo svojci prišli v Langtang, kjer bodo raztrosili Humarjeve posmrtne ostanke.

Dodal je še, da je zdravnica ob pregledu ugotovila, da je imel poleg številnih zlomov zlomljeno tudi hrbtenico ter notranje poškodbe. O lokaciji Humarjevega trupla pa je dejal, da ne ve, zakaj so ga našli 600 metrov nižje, kot je sporočil, in ne izključuje možnosti, da je kdo kaj narobe razumel.

Žalne slovesnosti
V Kamniku se je v žalno knjigo vpisal tudi premier Borut Pahor, ki pa je zaenkrat edini član vlade, ki je to storil, so nam povedali na kamniški občini. Prišel ni niti nobeden od poslancev.

V ponedeljek so odprli tudi žalno knjigo, vpis vanjo bo možen do petka od 8. do 18. ure. V soboto ob 11. uri bo pri planinskem domu v Kamniški Bistrici potekala tudi spominska slovesnost, ki jo pripravljajo Tomaževi prijatelji skupaj s kamniško občino.

Od srede naprej bo žalna knjiga odprta še na spletni strani www.kamnik.si. Na ta dan bo veljal posebni prometni režim, vzpostavljena bo tudi posebna avtobusna linija Kamnik–Kamniška Bistrica, in sicer ob 9., 9.30 in 10. uri iz Kamnika ter ob 14., 14.30 in 15. uri iz Kamniške Bistrice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.