Slovenija
28 ogledov

"Ne ščitimo ljudi iz prejšnjega sistema"

(Foto: Dejan Mijović) Žurnal24 main
Vlada nima namena ščititi ljudi, ki so v prejšnjem režimu delovali protipravno, v odgovoru na domnevno protipravno omejevanje dostopa do arhiva Sove poudarja Pahor.

Premierja Boruta Pahorja je glede omejevanja dostopa do javnega arhivskega gradiva nekdanje Službe državne varnosti spraševal poslanec SDS Zvone Černač. Spraševal ga je, kdo vlada Sloveniji: zakon ali posamezniki mimo zakona. Černača je zanimalo, ali bo zagotovil prenehanje kršenja zakona in ali bo proti direktorjema Arhiva RS in Sove sprožil ustrezne postopke. 

"Vlada je dolžna spoštovati zakonitost. Če do nezakonitosti pride, moramo ukrepati – če bom ugotovil, da je bila napaka ali nezakonitost storjena, bom ukrepal. Opravil sem pogovor s predstojnikom arhiva in predstojnikom Sove, jim naročil, naj pripravijo poročila. Ta vlada nima nikakršnega interesa, da ščiti tiste, ki so protipravno delovali v času prejšnjega sistema. Pika. Pika," je odgovoril Pahor.

 

SLS je Pahorju predlagal širitev teme sestanka. Predlagajo še razpravo o
pripravah in zbiranju podatkov o slovensko-hrvaški meji za postopek priprave na arbitražo po arbitražnem sporazumu o meji z Republiko Hrvaško. „Po naših informacijah te priprave s strani Vlade Republike Slovenije namreč niso vodene sistematično in organizirano,“ opozarjajo v SLS.

Sestanek v sredo
Po včerajšnjem pozivu vodje največje opozicijske stranke SDS Janeza Janše Pahorju, naj zaradi novele zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva skliče sestanek, so iz premierjevega kabineta sporočili, da bo ta sestanek v sredo.

Na sestanku se bodo posvetovali o noveli, še preden jo bo obravnaval državni zbor. "Ni izključena možnost, da novela ni potrebna," je dejal Pahor. Za zdaj pa je vlada po njegovih besedah prepričana, da je novela najboljša rešitev za nastali problem.

 

SDS je sicer včeraj še pozval k razrešitvi direktorja Sove Sebastjana Selana in direktorja Arhiva RS Dragana Matića.

 Zoper njiju je parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb v torek napovedala vložitev kazenskih ovadb, prav tako predlagajo Selanovo krivdno razrešitev.

Zaupni postali po zahtevi
Spomnimo – na Sovi, kjer hranijo arhive nekdanje Službe državne varnosti, so publicistu Igorju Omerzi, nato pa še parlamentarni komisiji preprečili dostop do določenih dokumentov SDV. Jeseni leta 2009 so sicer vpogled omogočili neki mladi raziskovalki. Sova pa naj bi dokumente označila kot zaupne šele po tem, ko je Omerza zahteval vpogled.

Vlada je 20. januarja nato predstavila predlog novele zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih. Spremembe bodo segle tudi na področje arhivskega gradiva, ki vsebuje podatke obveščevalno-varnostnih služb, občutljive zaradi varstva človekovih pravic in nacionalne varnosti.

Po mnenju Janše vlada s predlogom zakonske novele poskuša sedaj tudi formalno zapreti omenjeno arhivsko gradivo in pod pretvezo zaščite nacionalnih interesov in varnosti prikriti delovanje nekdanje tajne politične policije SDV.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.