Slovenija
20 ogledov

Ne selitvi vojnega grobišča

Vojno grobišče v grajskem parku je pogosto tarča vandalizma.
(Foto: Renata Rene Žurnal24 main
Zveza borcev: Občina je slab gospodar, saj table za grobišče še ni.

"Občina zelo slabo skrbi zanj, kar je vidno že na prvi pogled. Grafiti in podrto kamnito obeležje to samo potrjujejo," je o stanju vojnega grobišča v grajskem parku za Žurnal dejal Janko Rozman, predsednik radovljiškega odbora ZZB NOV.

Park, v katerem je pokopanih 29 borcev, ki so med drugo svetovno vojno padli na Mošenjski in na Lipniški planini, je zbirališče mladih ter pogosto prizorišče popivanj in vandalskih izgredov. Vandali so z grafiti popisali spomenik in podrli enega od nagrobnih kamnov. "Kljub tabli na vhodu v parku, ki prepoveduje posedanje in popivanje na grobnici, se to nenehno dogaja. Napisa, da gre za grobišče, pa še vedno ni," je bil kritičen Rozman.

Označevalna tabla bo
Borci nasprotujejo tudi predlogu o vnovični selitvi grobišča – z mesta, kjer je zdaj Linhartov spomenik, so ga pred leti zaradi gradnje poslovne stavbe že selili – nekateri si namreč želijo, da bi bil na tej lokaciji le baročni vrt. "Selitve nikoli ne bomo dovolili, saj menimo, da grobišče ne škoduje ugledu parka," je še poudaril Rozman. Tanja Pogačnik, vodja oddelka za družbene dejavnosti na občini, je pojasnila, da odločitve o selitvi še niso sprejeli. "Vsekakor pa bo, če bo do nje kdaj prišlo, to soglasje vseh, tako borčevskih organizacij, svojcev in vseh drugih soglasodajalcev," je dejala. Potrdila je, da bodo namestili dodatno tablo, ki bo označevala, da gre za grobišče, in opominjala na spoštovanje pokopališkega reda.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.