Slovenija
22 ogledov

Ne škropite, če ni nujno

Tudi za čebele je bolje, če se odločate za ekološko ali integrirano pridelavo. ( Žurnal24 main
Čebele. Fitofarmacevtska sredstva škodijo čebelam, zato z njimi previdno.

Po podatkih Čebelarske zveze Slovenije je zadnje leto umrla kar četrtina čebeljih družin, med vzroki pa je nedvomno neustrezna raba fitofarmacevtskih sredstev (FFS), ki so lahko za čebele izjemno škodljiva.

Podpišite peticijo
Pobuda. Peticijo, ki se zavzema za sprejem zakonov in pravil za zavarovanje čebel, boste že ta mesec lahko podpisali na spletni strani Ohranimo-cebele.si.

Čebele shirajo in umrejo
Učinki teh sredstev na čebele so naravnost strašljivi. Zaradi njih se ne morejo več normalno hraniti, zato umrejo od lakote ali dehidrirajo. Strup jim lahko tudi uniči živčni sistem in s tem oslabi njihov čut za orientacijo: tedaj ne morejo prebavljati ali najti hrane, premikati nog ali leteti. Vrsta učinka je odvisna od kemikalije.

Bodite pozorni na znak
Na vseh FFS, ki so škodljiva za čebele, je narisana čebela v rdečem okvirčku. Takšnih sredstev raje ne uporabljajte oziroma se zanje odločajte le, kadar res nimate druge izbire. Čebelarji opozarjajo še, da jih vedno uporabite čim manj in v skladu z navodili.

Nad škodljivce z naravo

Čebelam najprijaznejše je ekološko kmetovanje – škodljivce na vrtu lahko uženete že s sajenjem posebnih rastlin ali naravnimi sredstvi. V želji po čim več pridelka pa ne nikar pozabite, da bi ga bilo brez teh pridnih živalic, ki z letanjem od cveta do cveta oprašujejo rastline, bore malo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.