Slovenija
23 ogledov

"Ne smejo biti na robu pozornosti"

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Invalidske organizacije si želijo, da bi jim država prisluhnila predvsem na področju invalidskega varstva. Vlada bo v ta namen ustanovila posebno delovno skupino, ki bo pripravila pripombe.

Vlada naj bi po današnjem sestanku imenovala posebno delovno skupino, ki bo izpostavila vprašanja na področju zakonodaje, ki opredeljuje financiranje in organiziranje invalidskih organizacij. Vlada se bo s predstavniki invalidskih organizacij vnovič sestala na svetovni dan invalidov, 3. decembra, ko bodo tudi organizirali posvet na to temo.

"Ne smemo jih pustiti na robu pozornosti"
Premier Borut Pahor je dejal, da so invalidi pomembna skupina ljudi, ki jih ne smemo zaradi drugih problemov pustiti na robu naše pozornosti. Premier si tako želi, da bi bila kakovost življenja invalidov v Slovenji na koncu njegovega mandata boljša kot na začetku in da bi ta vlada na področju invalidskega varstva zapustila pozitivno dediščino.

"Pričakujem, da nam bo premier prisluhnil, kajti odprtih je kar nekaj vprašanj tudi glede spremembe zakonodaje na področju socialnega varstva, prejemkov invalidov, odprta pa sta tudi zakon o izenačevanju možnosti invalidov ter zakon o osebni asistenci in dolgotrajni oskrbi," je pred sestankom povedal Dane Kastelic, predsednik Zveze paraplegikov Slovenije.

Pomoč potrebujejo najbolj prizadeti
Na vprašanje, ali država naredi dovolj za invalide, je Kastelic dejal, da je v to prisiljena, če hoče iti v korak z Evropsko unijo. Dodaja, da bo dovolj že, če bodo sprejeli prej omenjene zakone. "To vlogo zdaj igrajo invalidske organizacije s konstantnim financiranjem fundacij Invalidske organizacije Slovenije," pravi Kastelic, ki dodaja, da bi morala država najprej pomagati najbolj prizadetim. Razume, da gre za drage pristope, in pravi, da bi morali narediti preskok v celotni družbi.

"Zadovoljstvo je kot prag bolečine"
"Organizacije nas invalide spodbujajo, da stremimo k čim boljšemu, zato državo neprestano opozarjamo, da bi z nami sodelovala s konstruktivnim nastopom, rešitvami, predlogi in primeri dobre prakse, ki jih imajo v tujini," dodaja Kastelic, ki zadovoljstvo invalidov primerja s pragom bolečine. "Nekdo ni zadovoljen z nobeno stvarjo in si želi vse na pladnju, na drugi strani pa obstajajo ljudje, ki so dokaj realni. Tudi invalidi moramo sami kaj narediti zase," sklene Kastelic.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.