Slovenija
10 ogledov

“Ne smemo iti na slabše”

“Odškodnine za uporabo vojaškega vadišča ne smejo biti prva stvar, pri kateri Mo Žurnal24 main
Vojaško vadišče. Državni prostorski načrt bo javno razgrnjen. Pogoji razvoja se ne smejo poslabšati, pravi župan Smrdelj.

Ministrstvo za okolje in prostor bo v ponedeljek javno razgrnilo osnutek državnega prostorskega načrta za Osrednje vadišče Slovenske vojske Postojna, ki bo po sprejetju na vladi omogočil posodobitev vadišča. Gradivo bo razgrnjeno tudi na več lokacijah v vseh petih občinah na območju vadišča, v prvi polovici januarja pa bodo organizirane tudi štiri javne obravnave.

Omejitev turizmu?
“Vsekakor se bomo v postopek vključili zelo dejavno, saj imamo več pripomb,” je napovedal Robert Smrdelj, župan Občine Pivka, in pristavil: “Pogoji bivanja ali razvoja se ne smejo poslabšati. To je naše izhodišče.” Prek Občine Pivka je namreč predvideno varnostno območje med poligonoma Poček in Bač. “Vanj je zajeto tudi območje pivških jezer, ki so eden od naših glavnih turističnih produktov. Nesprejemljivo je, da bi tu imeli omejitve za turistični razvoj,” je poudaril Smrdelj.

Skrbi pa ga tudi usoda območja med vasema Juršče in Palčje, med katerima naj bi tekel nekakšen varnostni koridor ob morebitnem streljanju z Bača na Poček. “Po osamosvojitvi se to ni izvajalo, zato se postavlja vprašanje, ali je sploh potrebno. Če že, naj se omeji na minimum.”

Odškodnine se zamikajo
Smrdelj pričakuje, da bodo lastniki zemljišč v varnostnem območju zaradi omejitev rabe dobili odškodnine. “Ministrstvo za obrambo (Mors) pa bo moralo spoštovati tudi že leta 2008 sklenjen dogovor, po katerem mora Občini Pivka izplačati sto tisoč evrov odškodnine na leto, a se to zamika,” je opozoril. Podobne težave ima postojnska občina, ki ji pripada 260 tisoč evrov odškodnine na leto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.