Slovenija
2060 ogledov

Ne spreglejte teh rokov, da ne razjezite davkarije

delo pisarna koledar Profimedia
Bližajo se roki za oddajo obračunov. Oddate jih lahko le elektronsko prek sistema eDavki.

Do 31. marca letos je še čas za oddajo davčnega obračuna davka od dohodkov pravnih oseb (obračun DDPO) ter davčnega obračuna akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti (obračun DohDej) za leto 2021. Oba obračuna je mogoče oddati le prek eDavkov. 

Normiranci morajo razliko med predhodno akontacijo dohodnine (med letom plačanih obrokov) in akontacijo dohodnine od dohodka iz dejavnosti, ugotovljeno v obračunu, plačati v 30 dneh od dneva predložitve obračuna. Ta dohodnina od dohodka iz dejavnosti se ne všteva v letno davčno osnovo, saj gre za dokončen davek. 

V primeru ugotavljanja davčne osnove z upoštevanjem dejanskih odhodkov, mora zavezanec razliko med predhodno akontacijo dohodnine (med letom plačanih obrokov) ter akontacijo dohodnine od dohodka iz dejavnosti, ugotovljeno v obračunu, plačati v 30 dneh od dneva predložitve obračuna. Ta akontacija dohodnine se pri določitvi poračuna obveznosti iz naslova dohodnine na letnem nivoju odšteje od odmerjene dohodnine.

Po predložitvi obračuna se običajno spremeni znesek akontacije dohodnine. Če je obrok po novem višji, je treba razliko v višini obroka za že dospele obroke akontacije plačati pri prvem naslednjem obroku akontacije. Če je višina novega obroka manjša, se preplačila zapadlih in plačanih obrokov akontacije vrnejo v 30 dneh po predložitvi novega obračuna. 

delo pisarna računalnik | Avtor: Profimedia Profimedia

Ne pozabite vključiti teh zneskov

Vse pomoči, ki so jih davčni zavezanci prejeli na podlagi interventnih ukrepov, je treba vključiti v davčni obračun davka od dohodkov pravnih oseb (DDPO) in davčni obračun akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti (DohDej) pod zaporedno številko 1 (Prihodki, ugotovljeni po pravilih o računovodenju). 

Med prihodke je treba prišteti tudi delno povračilo izgubljenega dohodka zaradi karantene in varstva otroka ter mesečni temeljni dohodek, mora znesek vključiti v prihodke. Ker sta omenjena prihodka oproščena vseh davkov in prispevkov, se mesečni temeljni dohodek izvzame iz prihodkov v točki 2.8 obračuna DohDej. 

dohdej | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona
Kdor pri pripravi finančnih izkazov ugotovi, da ne izpolnjuje pogojev za mesečni temeljni dohodek in mesečni temeljni dohodek vrača, tega prihodka ne vključuje v izkaze za leto 2021 (torej tudi ne v zaporedno številko 1 davčnega obračuna DohDej) in ga zato tudi ne izvzemajo. 

Med prihodke je treba prišteti tudi delno povračilo nekritih fiksnih stroškov, povračilo nadomestila plače v skladu z interventno zakonodajo, subvencioniranje skrajšanega delovnega časa, subvencioniranje prispevkov za socialno varnost za zaposlene, ki delajo, krizni dodatek, pomoč za financiranje regresa za letni dopust za leto 2021, pomoč za nakup antigenskih hitrih testov na virus SARS-CoV-2 za samotestiranje ter povračilo dela minimalne plače v obliki mesečne subvencije. Omenjeni prihodki se ne izvzemajo iz davčnega obračuna. 

Kako izpolniti obrazec 

V eDavkih v meniju na levi strani izberete Dokumenti in odprete dokument DDD-DDD. 

Oddaja davčnega obračuna za normirance | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

V oknu, ki se vam odpre, označite za kakšno obdobje oddajate obrazec. V primeru, da obračuna ne oddajate za celo leto, morate to ustrezno označiti. V vrstici vrsta dokumenta označite, da oddajate Original.  

Davčni obračun za normirance | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

Odpre se vam obrazec, v katerem je označeno, da davčno osnovo ugotavljate na podlagi normiranih stroškov. 

Oddaja davčnega obračuna za normirance | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si
V rubriki Sistem vodenja poslovnih knjig obvezno označite Evidence, prednastavljeno je okence Dvostavno knjigovodstvo.  
Oddaja davčnega obračuna za normirance | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si


Znesek obračunanih prispevkov za socialno varnost je predizpolnjen za tiste zavezance, ki so imeli v obračunskem obdobju ves čas isti status in so oddali vse obrazce o prispevkih. V rubriki Podatek o vrsti letnega obračuna označite Redni letni obračun. 

Oddaja davčnega obračuna za normirance | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

V Izračunu dohodnine od dohodka od dejavnosti (Normirani) vnesete še seštevek vseh lani izdanih računov v okence Prihodki, ugotovljeni po računovodskih predpisih. 

Oddaja davčnega obračuna za normirance | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si


Znesek plačane akontacije je predizpolnjen. V primeru, da boste morali dohodnino doplačati, se bo v okencu 26 izpisal znesek, ki ga morate poravnati. Če boste dohodnino dobili vrnjeno, pa bo znesek vpisan v okencu 27.

Znesek akontacije, ki jo boste morali plačevati v letošnjem letu, bo izpisan v okencu 30, če jo boste morali poravnati mesečno. Če boste akontacijo plačevali vsake tri mesece, pa bo znesek naveden v okencu 31. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Arminda_Hampton 12:51 12.februar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎