Slovenija
27 ogledov

Ne štiri, 11 del “iz prihodnosti”

Knjižnica Žurnal24 main
Založba: “Jak smo opozorili že novembra.”

Tomaž Gerdina, direktor Študentske založbe, nam je včeraj pojasnil, da lani niso spraševali Javne agencije za knjigo Republike Slovenije (Jak) za dovoljenje za vnaprejšnjo izdajo knjige z letnico 2013, saj je bilo triletnega programskega razpisnega in potrjenega obdobja konec. “Prej, v okviru triletnega razpisa, ko so bile navedene in potrjene knjige za vsa tri leta, pač,” je dodal.

V petek smo pisali o tem, da je omenjena založba lani izdala knjige z letnico 2013 in podporo Jaka, čeprav javni razpisi za to obdobje še niso bili objavljeni. Gerdina nam je takrat pojasnil, da pred objavo takšnih knjig vedno povprašajo na Jaku in da so prepričani, da bodo za omenjene naslove dobili 
subvencijo.

Ne gre za naslove

Gerdina je včeraj dodal, da je zakrivil nekaj netočnosti, ker se ni posvetoval s programskim vodjo in uredniki, preden nam je prvič poslal odgovore. “V knjigah ne piše, da je konkretne naslove financiral Jak. Navedeno je, da izhajanje knjižne zbirke Beletrina oziroma Koda podpira Jak,” je zapisal. Tako so lani izdali ne štiri, temveč deset knjig v zbirki Beletrina, eno pa v zbirki Koda. Knjige, ki so jih izdali vnaprej, tako načrtujejo za prijavo na programski razpis (nanj založba prijavi celoten program, denimo 40 knjig, strokovna komisija Jaka pa izbere določeno število izmed njih), ne pa na projektni razpis, kjer Jak za sofinanciranje izbira posamične naslove. “Seveda tudi v tem primeru ne vemo, kako bo strokovna komisija Jaka to ocenjevala,” je še dodal Gerdina.

Na njegove prvotne navedbe so se odzvali tudi na agenciji. “Jak in njegovi strokovni sodelavci se 'pod mizo' ne dogovarjamo z nikomer in o ničemer,” so sporočili in dodali, da nobeden od prijaviteljev nikoli ni mogel vnaprej dobiti zagotovila, da bodo knjige ali projekti izbrani.

Modrijan: Smo opazili

Oglasila se nam je tudi Bronislava Aubelj, glavna urednica pri založbi Modrijan. Ker imajo pri Modrijanu tudi knjigarno, so knjige z letnico 2013 opazili, ko so prišle na police. Jak so tako že novembra lani vprašali, kako je mogoče, da so z njihovo podporo vnaprej izšle knjige z letnico 2013, po katerem razpisu in ali gre za vnaprejšnji dogovor, a so to zanikali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.