Slovenija
7 ogledov

"Ne tožilstvo ne vlada nista brez napak"

1/8
Žurnal24 main
Po srečanju na vrhovnem državnem tožilstvu je premier Pahor dejal, da se bosta tožilstvo in ministrstvo usklajevala, dokler ne bosta prišla do najkvalitetnejših rešitev za uspešnejši pregon organiziranega kriminala.

Vrhovno državno tožilstvo sta obiskala premier Borut Pahor in minister za pravosodje Aleš Zalar. Pogovarjali so se o novem zakonu o državnem tožilstvu. Generalna državna tožilka Barbara Brezigar je dejala, da jih je posebej skrbelo, kako bo v prihodnje z organiziranostjo in delom skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala. "Vesela sem bila, ko sem slišala, da je ministrstvo del naših pripomb, ki smo jih imeli že od vsega začetka, že upoštevalo," je pojasnila Brezigarjeva.

 

O zadevah Patria in Čista lopata se niso pogovarjali. Kot je dejal Pahor, bi sicer ravnali v nasprotju s tem, za kar se zavzemajo. Državno tožilstvo je neodvisno in politika nima ne pravice ne dolžnosti spraševati o posameznih primerih.

Na sestanku so se dogovorili za tesno sodelovanje pri pripravi zakonov in vseh normativnih okvirov, ki so pomembni za uspešno delovanje tožilstva. Nerešena vprašanja lahko po mnenju premierja Pahorja s strokovnimi in drugačnimi dialogi rešijo. "Nenazadnje se mi zdi pomembno, da med nami obstoji čisto človeško zaupanje. Zaupanje v to, da se vsakdo trudi po svojih najboljših močeh, v dobri veri," je dejal premier in dodal, da pri tem državno tožilstvo ni brez napak pri svojih odločitvah in tudi vlada ne.

Minister Aleš Zalar je sestanek ocenil kot koristnega. Po njegovih besedah bodo v prihodnjem tednu zaključili s pripravo besedila novega zakona o državnem tožilstvu, ki ga bodo v mnenje posredovali tudi državnemu tožilstvu. Nato bodo na sestanku pogledali, ali so še odprta vprašanja, glede katerih bi lahko prišli do skupnega imenovalca.

"Politični pritiski so bili, so in bodo"
Brezigarjeva je dejala, da so želeli tožilci premierju povedati, kako pomembno je v pravni državi, da je državno tožilstvo kot institucija neodvisna. Za Pahorja je ključno, da državno tožilstvo opravlja svojo nalogo pregona popolnoma neodvisno od kakršnegakoli političnega pritiska. To zagotovilo je želel imeti tudi od Brezigarjeve, ki je dejala, da glede tega med njima ni bilo nikoli nobenih problemov. Poudarila pa je, da politični pritiski so bili, so in bodo.

 

Brezigarjeva o vnovični kandidaturi za mesto generalnega državnega tožilca še ni želela nič reči. Dejala je le, da ji mandat poteče 4. maja 2011, do takrat pa bo svojo funkcijo čim bolj resno in čim bolj odgovorno opravljala.

Opozorili so tudi na problem zadostnega števila tožilcev za pregon tako resnega in tako hudega kriminala, kot ga obravnavajo v zadnjih letih. Pričakujejo, da bodo v bodoče uspeli zagotoviti zadostno število državnotožilskih funkcionarjev za uspešno in resno delo pri pregonu vseh vrst kriminala.

Pomembno sodelovanje
Po Zalarjevih besedah so se vsi strinjali, da je pomembno operativno sodelovanje policije in Nacionalnega preiskovalnega urada na eni strani ter državnega tožilstva na drugi. Po Zalarjevem mnenju imajo v prihodnje dovolj dobrih priložnosti, da z nekaterimi novimi ukrepi, tudi z večanjem pooblastil državnim tožilcem, ki jih bo prinesla novela zakona o kazenskem postopku, še okrepijo sposobnost in usposobljenost vseh akterjev kazenskega pravosodja in s tem dvignejo zaupanje javnosti v kazensko pravosodje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.