Slovenija
50 ogledov

Ne upajo govoriti, pišejo

Factor banka je skupaj s petimi drugimi slovenskimi bankami Acroniju odobrila 33 Žurnal24 main
Acronijevi delavci. Pismo o nemogočih razmerah. Grožnje z odpuščanjem.

"Kar piše v pismu, se v Acroniju res dogaja. Delavci so ustrahovani. Še nikoli do zdaj tako. In menim, da bo anonimnih pisem še več," je o pismu Acronijevih zaposlenih dejal Klemen Drobič, predsednik Acronijevega sindikata Neodvisnost.

Zadeva je zelo zapletena in takega primera še nismo imeli.
Rosana Lemut Strle, pomočnica informacijske pooblaščenke

Pismo so poslali Inšpektoratu RS za delo, Zavodu za varstvo pri delu RS in ministrici za gospodarstvo Darji Radić, kar so nam na ministrstvu potrdili. "Kako komentira pismo, vam ne moremo povedati, saj je ministrica na službeni poti v Franciji," je včeraj dejala Stanka Ritonja, sekretarka v službi za odnose z javnostmi.

"Ustvarja socialno bombo"
Zaposleni so se za anonimno pismo odločili zaradi socialne varnosti in varnosti svojih družin. "V času direktorja Slavka Kanalca se pojavljajo mnoge kršitve. Vodstvo podjetja zahteva od zaposlenih, da opravljajo dela v nasprotju z zakonsko predpisanim varstvom pri delu," so navedli v pismu, v katerem navajajo tudi, da so šikaniranje zaposlenih in grožnje z odpuščanjem vsakodnevna stalnica. "Direktor na odgovorna mesta zaposluje ljudi, ki o jeklarstvu nimajo pojma in ustvarja socialno bombo," so še zapisali.

Preiskava še ni končana
Milene Koselj Šmit,
predsednice gorenjskega sindikata Neodvisnost, anonimno pismo ni presenetilo, kajti kot pravi, so delavci tako zelo ustrahovani, da od njih ne morejo dobiti niti enega uradnega podatka. "Neuradnih informacij imamo celo goro. Zato pozivam avtorje pisma, naj se oglasijo na sindikatu, kjer jim jamčimo diskretnost, kajti le tako bomo lahko ukrepali," je poudarila Koselj Šmitova. Da si zaposleni ne upajo govoriti, je potrdil tudi Drobič. "Celo meni si ne upajo povedati ničesar. Takega ustrahovanja še nisem doživel," je povedal in dodal, da se bodo predstavniki sindikata Neodvisnost ta teden sestali s Kanalcem in med drugim predlagali povišanje plač.

Z Acronijem se še vedno ukvarja informacijska pooblaščenka, njihov nadzornik je pretekli četrtek v podjetju opravil inšpekcijski pregled, ker pa postopek ni zaključen, o njegovih ugotovitvah Rosana Lemut Strle, pomočnica informacijske pooblaščenke, včeraj ni želela govoriti. "V naslednjih dneh bomo opravili še nekaj ogledov, kje, pa vam ta čas zaradi uspešnosti preiskave ne morem razkriti," je pojasnila in dodala, da bo najpozneje v dveh mesecih znano, ali je šlo za kršitve ali ne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.