Slovenija
28 ogledov

"Ne upamo si upokojiti, hočemo zagotovila“

letalska nesreča Anže Petkovšek
Poklicni gasilci hočejo zagotovitev, da ne bodo ostali brez pokojnin. Ministrstvo pa trdi, da ni nobene dileme in da se to ne bo zgodilo.

"V ljubljanski gasilski brigadi bi se letos radi upokojili gasilci, a si ne upajo, saj nimajo zagotovila, da bodo v obdobju po izteku poklicne pokojnine in do začetka prejemanja starostne pokojnine dobivali pokojnino in bodo zavarovani," je ogorčen prvi sindikalist poklicnih gasilcev Slovenije Aleksander Ogrizek. Takšnih gasilcev naj bi bilo letos predvidoma 20.

Zapletlo se je pri novi poklicnih pokojnin shemi po ukinitvi benificirane delovne dobe. Zdaj namreč velja, da delodajalec - zaposlenim, ki delajo na zdravju škodljivih delovnih mesti - mesečno vplačuje dodatne prispevke za poklicno pokojnino v shemo Kapitalske družbe. Ti pa so poleg vplačane poklicne pokojnine upravičeni tudi do dodane pokojninske dobe (in sicer tri mesece za vsako leto opravljanja dela), zato se lahko upokojijo že pred izpolnjenimi pogoji za starostno pokojnino.

Kako razumeti člene zakona?

Kot razumejo v sindikatu gasilcev pa naj bi zavod za pokojninsko zavarovanje datum prejemanja starostne pokojnine določil šele po izteku obdobja poklicne upokojitve, zato so zaskrbljeni, da bi v vmesnem obdobju ostali brez pokojnin in od ministrstva za delo zahtevajo zagotovila, da se to ne bo zgodilo.

A na ministrstvu za delo pravijo, da zagotovila ne bo, saj ni nobenega dvoma in zato ni potrebno podajati pojasnil. "V zvezi z zahtevami Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije pojasnjujemo, da je drugi odstavek 204. člena ZPIZ-2 jasen in nedvoumen, kar pomeni, da bodo zavarovanci lahko uveljavili pravico do starostne pokojnine takoj po izteku obdobja, določenega za prejemanje poklicne pokojnine. Člen je s pravnega vidika jasen in predstavlja neposredno pravno podlago za uveljavljanje pravic."

Uradno lahko zagotovi le državni zbor

Kot še pojasnujejo na ministrstvu pa zahteva sindikatov, da "uradno zagotovilo (s podpisom ministrice) z zakonsko ureditvijo" presega pristojnosti ministrstva, saj lahko obvezno razlago zakonov v Sloveniji poda le državni zbor. Dodajajo še, da doslej do takšnega primera še ni prišlo in tudi ne pričakujejo nobenih težav.

Komentarjev 1
  • jaki 17:03 04.februar 2015.

    B. E. ; Ne upamo SI upokojiti, ali SE upokojiti? det is de Queščn!