Slovenija
76 ogledov

Ne uporabljajte švicarskega vtikača

Žaga ZPS
Nekateri izdelki Univerzalka žaga znamke King Craft imajo tako imenovani švicarski vtikač, zato v ZPS potrošnike pozivajo, naj takih naprav ne uporabljajo.

Iz prodaje so takšne žage iz varnostnih razlogov že umaknili v podjetju Hofer, so zapisali na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije.

Vtikač | Avtor: ZPS ZPS
Vse kupce, ki so napravo s švicarskim vtikačem kupili, prosijo, naj je ne uporabljajo več in naj jo vrnejo v najbližjo poslovalnico, kjer jim bodo vrnili celotno kupnino.

Švicarski vtikač prepoznate po tanki obliki in oznaki Y004 oziroma NC501.

Izdelki z 2-polnim vtikačem za naprave razreda II, ki ga prepoznate po okrogli obliki in oznaki FY-01, so za uporabo varni, so razložili v ZPS.

Komentarjev 6
  • Vseved 13:42 01.september 2011.

    Tako je. Bolj natančno 2,5A. Ter seveda za naprave, ki ne potrebujejo ozemljitve - Class II naprave - t.i. naprave z dvojno izolacijo.

  • Jan Lapanje 13:20 01.september 2011.

    A tako je to,in kaj pol nad 3A sploh ne sme bit ozek vtikač?

  • Vseved 13:10 01.september 2011.

    Ne, bistvo problema je v tem, da se lahko med vtikanjem vtikača dotikaš kontaktov. Če dobro pogledate, švicarski vtikač ni enak kot naš-nemški ozek vtikač, ki ima do polovice izolirane kontakte. Ampak v Švici to ni problem, ker tam so ...prikaži več vtičnice ozke.Torej, sprejemljivo bi bilo:- Okrogel vtikač (z ali brez ozemljitve - to je odvisno od izolacije naprave)- Ozek vtikač (naš oz. nemški), ki ima kontakte do polovice izolirane. Ti se lahko uporabljajo za tokove do 3A.