Slovenija
41 ogledov

Ne ustreza ne desnim ne levim

Irena Kuzma Delo
"Založeno". Prijava višje tožilke za novo delovno mesto na vrhovnem tožilstvu čaka v predalu na vladi. Čakanje. Desni ji očitajo daljne sorodnike, levi postopke proti levim.

(Ne)napredovanje. Vlada že skoraj eno leto odloča o tem, ali bi vodji tožilstva v Kranju Ireni Kuzma dovolilo, da postane vrhovna državna tožilka in se tako zaposli na Vrhovnem državnem tožilstvu (VDT). Kuzmova, trenutno višja državna tožilka, se je namreč že konec julija lani prijavila na razpis za dve prosti delovni mesti vrhovnih tožilcev pri VDT.

Primerna za prvo mesto

Dobre štiri mesece za tem, sredi novembra, je uspešno prestala preizkušnjo pred Državnotožilskim svetom (DTS), pristojnim za izbiro prijavljenih kandidatov za tožilska delovna mesta. "Na podlagi moje prijave sem bila skupaj z drugimi kandidati povabljena na razgovor," pojasnjuje Kuzmova. Kot eno od najustreznejših kandidatk za delo na VDT pa jo je ocenil celo glavni šef tožilstva Zvonko Fišer, ki mora v takšnih primerih tudi sam podati mnenje o kandidatih. "Kandidatko Ireno Kuzma je na koncu DTS ocenil kot primerno. Kar pomeni, da izpolnjuje splošne in posebne pogoje, ki jih določa zakon, ter jo razvrstil na prvo mesto na eno od dveh razpisanih prostih mest vrhovnih državnih tožilcev," dodajajo na DTS.

Minister oddal na vlado

Kmalu zatem, sredi decembra, pa je DTS Vinku Gorenaku, tedanjemu ministru za notranje zadeve, v tistem času pristojnem tudi za državno tožilstvo, še uradno predlagal, naj vlada Kuzmovo imenuje za vrhovno tožilko. S tem pa se je postopek končal zgolj za DTS, za Kuzmovo pa še zdaleč ne. Od tedaj do tega trenutka namreč vlada o njenem imenovanju sploh še ni razpravljala.

Na vladi se je ustavilo

Predlog za njeno imenovanje je na vlado prišel konec aprila. Prinesel ga je namreč šele sedanji minister za pravosodje Senko Pličanič, ki je od Gorenaka ob menjavi vlade marca spet prevzel pristojnost nad tožilstvom. "Postopek je v vladni proceduri. Čas trajanja postopka imenovanja državnega tožilca se razlikuje od primera do primera," pa na ministrstvu za pravosodje na kratko pojasnjujejo razlog, zakaj Kuzmova še zdaj ni vrhovna tožilka. Iz vrst blizu prejšnji vladi Janeza Janše smo izvedeli, da naj bi o Kuzmovi dvomili zlasti zaradi domnevno spornih "vključevanj njenih daljnih sorodnikov v vojne aktivnosti med drugo svetovno vojno". Zato naj bi tudi z njenim imenovanjem tako dolgo oklevali, da so naposled morali prepustiti oblast vladi Alenke Bratušek. Kot smo izvedeli neuradno, pa naj bi prav ta zdaj napredovanje Kuzmove iz višje v vrhovno tožilko tudi zavestno začasno zaustavila, neuradno celo v upanju, da bi se na ta nekončani postopek sčasoma pozabilo.

Razlog za to naj bi bil v tem, da tožilstvo v Kranju že dlje vodi postopke proti političnim sodelavcem Bratuškove v kranjskem mestnem svetu, v katerem je bila premierka dolgo svetnica. Z ministrstva za pravosodje na drugi strani nismo dobili odgovora, zakaj se s postopkom zavlačuje. Niso nam znali pojasniti niti, kdaj predvidoma bi imenovanje Kuzmove lahko uvrstili na dnevni red sej vlade.

Starejši tožilci poudarjajo, da v zadnjih 20 letih še noben postopek imenovanja tožilca ni potekal tako dolgo. V društvu tožilcev pa se o tem kljub naši prošnji niso izrekli.

Komentarjev 5
  • mirko 09:33 26.september 2013.

    Tožilstvo je poleg sodišč ena ključnih institucij ki ne opravlja dela tako kot bi moralo za zagotovitev pravne države v pravem pomenu besede. Tožilstvo bi moralo kazensko preganjat vse vpletene pri Faktor banki in Probanki, tako vodilne teh dveh bank, ...prikaži več, kot njihove nadzornike in tudi ljudi iz državnih institucij, ki bi jih morali po zakonu kontrolirat, to je Banka Slovenije. Ve se kdo so bili ti ljudje, z imenom in priimkom. Preganjat bi jih morali kazensko in materialno, vendar so ti ljudje v tisti skupini družbe, ki jim pravimo ELITA, zato se ne bo nič zgodilo, kar se tiče odgovornosti in kaznovanja kaznivih dejanj. Najmanj, kar bi jih moralo doletet je odvzem- zaplemba celotnega njihovega premoženja, nekateri pa tudi zaporna kazen. Ampak nič, nič in še enkrat nič !!! Pravna država ne funkcionira zaradi omrežij med ELITO.

  • milek 08:27 26.september 2013.

    Pravi kandidati nikoli ne ustrezajo ne elvim in desnim.

  • spenjac 08:23 26.september 2013.

    Kaj je povedano? Mogoče bi morali politiki pustiti tožilce pri miru, da opravljajo svoje delo. Aja, poliitki nočejo, da bi tožilci dobro opravljali svoje delo, ker potem bi zaprli politike in njihove prijatelje. Največja sposobnost nesposobnih je onesposobiti sposobne!