Slovenija
9 ogledov

Ne v plastiko!

Biološki odpadki Anže Petkovšek
Občani. Radi bi ločevali, a zabojnikov še ni.

Na okoljsko ministrstvo je v prvem tednu izvajanja nove uredbe o biološko razgradljivih odpadkih prišlo veliko odzivov občanov, ki želijo zbirati ločeno, a tega ne morejo, pravi Tanja Gomišček z ministrstva. “Ko so se občani obrnili na komunalna podjetja, so bili dokaj arogantno zavrnjeni z izgovori, da še niso tako daleč in da bodo zabojniki pripravljeni šele v nekaj mesecih,” pojasnjuje. Dodaja, da nekatera podjetja občanom nalagajo, da morajo hišno kompostirati, kar ni v skladu z uredbo.

Občanom so svetovali, naj komunalo ali občino pisno zaprosijo za zabojnik. Če ne prejmejo odgovora oziroma zabojnika, naj o tem pisno obvestijo inšpektorat za okolje.

Ne v plastične vrečke

Po besedah Gomiščkove biološke odpadke še vedno ogromno ljudi odvrže v plastični vrečki. “Če že uporabljate plastično vrečko, v rjavi zabojnik odvrzite le njeno vsebino,” prosi občane. Še slabše je, če občani to plastično vrečko zavežejo, saj morajo imeti potem podjetja drage stroje, ki vrečke raztrgajo, ali pa jih lastnoročno trgajo delavci, kar je škodljivo za zdravje. Poleg tega je kompost slabše kakovosti. “Raje ne ločujte, kot da nerazgradljivo plastično vrečko vržete v rjavi zabojnik,” sklene Gomiščkova.

Komentarjev 1
  • max 20:33 10.julij 2011.

    Se popolnoma strinjam, da je treba odpadke ločevati, vendar pa z vsako sprememboločevanja odpadkov pride podražitev. To pomeni, da zato, ker skrbim za okolje še drago plačujem. Tukaj nekaj ni vredu, se vam ne zdi?