Slovenija
39 ogledov

Ne ve, koliko da zunanjim

Jani Dernič Barbara Milavec
Različna praksa. Zunanji svetovalci lahko javno komentirajo, računovodja pa zaradi tega izgubil službo.

Prejšnji teden se je “zaradi očitkov o netransparentnosti” v izolski bolnišnici začel upravni nadzor, ki bo predvidoma končan do konca meseca.

Bolnišnica je imela ob polletju 1,2 milijona evrov izgube, neplačani računi dobaviteljev znašajo 7,5 milijona evrov, za plače zaposlenim pa naj bi si kar štirikrat pomagali s sredstvi za energetsko sanacijo (računi zanjo zapadejo oktobra). Janija Derniča, direktorja bolnišnice, smo zaprosili za podatke o zneskih, ki jih plačuje zunanjim izvajalcem tako zdravstvenih kot drugih storitev. “Za odgovor je treba aktivirati službe, ki pa žal niso namenjene tem dejavnostim, saj so obremenjene s svojimi standardnimi zadolžitvami,” nam je sporočil.

Kdo vse služi

Bolnišnica je v prvih šestih mesecih letos pogodbenemu radiologu po naših informacijah za storitve plačala kar 57.209 evrov. Zunanji sodelavec je tudi Boštjan Aver, nekdanji direktor Vzajemne. Iz Supevizorja plačila Averju niso razvidna. “Za bolnišnico delam prek pogodbe med svojim espejem in svetovalno družbo. Z njo sodeluje od leta 2010,” je pojasnil Aver. Pred dnevi je Dernič odslovil bolnišničnega računovodjo, ker je “nepooblaščenim” (med drugim ministru) poslal določene podatke o poslovanju, v svojih poročilih pa zapisal, da ustanova potrebuje krizni menedžment. Odločitev je nenavadna, saj je podatke o poslovanju Aver z dovoljenjem Derniča celo javno objavil, in sicer v komentarju za izbrani spletni portal, zapisal pa je, da bolnišnica čim prej potrebuje kompetentno sanacijsko ekipo.

Komentarjev 1
  • dragec 09:11 18.september 2012.

    Zamenjajte direktorja!!!