Slovenija
1545 ogledov

Ne več dan, dobili bomo cel teden

otroci pri zajtrku Saša Despot
Tretji teden v mesecu novembru bi bil po novem teden slovenske hrane.

Glavni namen Dneva slovenske hrane je podpora slovenski hrani ter spodbujanje samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Obeležujemo ga vsako leto tretji petek v novembru, osrednji dogodek Dneva slovenske hrane pa je Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ), ki so ga letos otroci v šolah pomalicali prav na današnji dan.

Slovenski zajtrk sestavljajo kruh, mleko, maslo, med in jabolko ali drugo slovensko sadje.

Na čebelarski zvezi, kjer so tudi dali pobudo za razglasitev dneva slovenske hrane, si zdaj želijo, da bi se dan slovenske hrane razširil v teden slovenske hrane. 

Očitno se jim bo želja uresničila, saj so na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano že pripravili sklep o razglasitvi tedna slovenske hrane. Ta naj bi potekal vsako leto tretji teden v mesecu novembru.

S tem sklepom bi se nadomestilo sklep o razglasitvi dneva slovenske hrane iz oktobra 2012. Ministrstvo mnenja o predlogu zbira do 23. novembra.

V tednu slovenske hrane bi vzgojno-izobraževalne, zdravstvene, socialnovarstvene in druge javne ustanove na svoje jedilnike uvrstile lokalne pridelke, jedi iz lokalno pridelanih sestavin in živila slovenskega porekla, so pojasnili na Zadružni zvezi Slovenije.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.