Slovenija
7 ogledov

Ne več kot 105 tisoč brezposelnih

brezposelnost Žurnal24 main
Minister za delo Svetlik ocenjuje, da do konca leta število brezposelnih kljub težavam v nekaterih panogah ne bi smelo preseči 105 tisoč.

"Še vedno ocenjujem, da je to glede na napovedi o 120 tisoč brezposelnih, ki so jih dale nekatere uradne institucije, dobro stanje. Verjamem, da do konca leta ta številka ne bi smela bistveno preseči 105 tisoč, čeprav se lahko v posameznih panogah pojavijo težave," je ocenil minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik in dodal, da trenutne številke še ne kažejo, da bi presegli mejo sto tisoč.

Slovenija je še vedno v skupini držav z najmanjšo stopnjo brezposelnosti v EU in "to mesto skozi vso krizno obdobje trdno držimo", je dejal minister.

Država dala pravi odgovor na krizo

Država je v zadnjih treh letih za socialne transferje namenila skoraj polovico več proračunskih sredstev, je povedal premier Borut Pahor in dodal, da je bil to "pravi odgovor na krizo". "Morda se bo na koncu mandata zaradi tega navzven videlo nekoliko manj, vendar je bilo storjenega nekaj velikega – da so ljudje, zlasti socialno ranljivejši, bistveno manj utrpeli krizo, kot bi jo, če vlada ne bi reagirala," je povedal Pahor.

Pričakuje se pozitivna rast
Premier v prihodnjem obdobju pričakuje rast slovenskega bruto domačega proizvoda (BDP). "Krepitev nekaterih velikih gospodarstev, zlasti nemškega, pozitivno vpliva na gospodarske razmere v Sloveniji. Z veliko verjetnostjo pričakujemo, da bo imela Slovenija znova pozitivno gospodarsko rast," je dejal Pahor. Dodal je, da bo Slovenija pri tem "zelo blizu" cilja vlade, da ohrani število brezposelnih do sto tisoč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.