Slovenija
65 ogledov

"Ne vedo, kaj bi delali"

Nekaj bi delali, ni jim pa jasno, kaj, o neuspešnih kandidatih pove Nataša Štirn Žurnal24 main
Samozaposlitve. Subvencije ne dobijo vsi.

Na individualnih razgovorih, ki so letos nova varovalka za pridobitev subvencije za samozaposlitev, kandidate množično zavračajo, smo bili neuradno obveščeni. Koliko je bilo do zdaj vseh zavrnitev, jim na zavodu za zaposlovanje v treh tednih, kolikor program poteka po novih pravilih, še ni uspelo prešteti.

Kandidate presoja sedem različnih

Izvajalci. Letos je bilo za izvajanje svetovalnih intervjujev in delavnic izbranih sedem izvajalcev: Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Univerzitetni inkubator Primorske, podjetja Prah, Invel in E-amiga, Agencija M Servis ter Prospero, Pucelj Arandjelović Marinka, s. p.. Za njihove stroške je zavod letos namenil 500 tisoč evrov.

Pozabijo na trženje
"Po navadi ideja ni dovolj dobro razdelana. Ne vedo, kaj natančno bi delali. Drugo je, da ne vzpostavijo dejavnosti v zvezi s trženjem, in tako ni verjetno, da bi v naslednjega pol leta pridobili vsaj toliko strank, da bi se jim stroški izenačili s prihodki," razloge za neuspeh kandidatov navaja Aleksander Ogrizek, svetovalec podjetja Prah, ki je eden izmed zunanjih izvajalcev individualnih intervjujev. Negativno mnenje so dali 141-krat med 1.112 primeri.

Na ljubljanski območni enoti zavoda za zaposlovanje so zavrnili okoli deset odstotkov brezposelnih, v Mariboru deset od 200, v Kočevju in Ribnici pa jih je preizkus prestalo 32 od 42.

Do zdaj brez kriterijev
"Kriterijev prej nismo imeli. Se je pa – še posebno leta 2009 – izkazalo, da so ljudje po dveh ali treh mesecih dejavnost prenehali, ker niso imeli posla, ker so imeli prevelike stroške. V izogib temu je zavod letos izbral strokovnjake za intervjuje, ki bodo stisko podjetnikov preprečili," pojasnjuje Jerica Korošak z mariborskega urada za delo.

Kot pravi, pri njih z zavrnjenimi kandidati pripravijo nov zaposlitveni načrt, kjer ugotovijo, ali je treba kandidata dodatno usposobiti za določen poklic. Če jih kandidat prepriča, pa mu čez čas dovolijo, da znova poskusi srečo na razgovoru in se poteguje za subvencijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.