Slovenija
47 ogledov

Ne vedo, kaj bi z njo

Kaj bo in ali sploh bo nastalo na zemljiščih Orleške gmajne v Sežani, ne vedo, L Žurnal24 main
Orleška gmajna. Na sežanski občini čakajo, da se Luka Koper izjasni, kaj namerava na zemljišču početi.

Sežanska občina že od pomladi čaka na odgovor lastnika zemljišč na Orleški gmajni; tudi zaradi nepremičninskih poslov, povezanih s temi parcelami, v priporu ždi poslanec Slovenske nacionalne stranke Srečko Prijatelj.

Vpletali tudi Jakomina

Svetovalec. V afero je bil posredno vpleten tudi Igor Jakomin, sedanji državni sekretar na prometnem ministrstvu, ki je bil v Luki do leta 2004 nadzornik, od leta 2006, v času vodstva Roberta Časarja pa do imenovanja za sekretarja, pa njen zunanji svetovalec. Pokrival je področje svetovanja o zalednih terminalih.

Svojo vpletenost v sporne posle na sežanskem je odločno zanikal, češ da pri realizaciji načrtov o suhozemnih terminalih in konkretnih nakupih zemljišč ni imel ničesar.

Ko smo v Luki Koper ob začetku sojenja Prijatelju vprašali, kako je z uresničevanjem načrtov o suhozemnem logističnem terminalu na Orleški gmajni, so nas napotili na Občino Sežana, češ da čakajo na sprejem vseh potrebnih postopkov, povezanih z občinskih prostorskim načrtom.

Luka se ne izjasni
V kabinetu sežanskega župana Davorina Terčona pa so žogico vrnili. Povedali so, da so se po vseh zapletih okoli zemljišč predstavniki Luke Koper aprila oglasili pri njih v zvezi z odprtimi postopki prostorskih aktov za to območje.

“Predlagali so določena odstopanja od prejšnjih namer in zasnov celovitega evropskega distribucijskega centra. Opozorili smo jih, da se morajo za nadaljevanje postopkov izjasniti, kaj bo dejanski predmet ureditve zemljišč. Tako bi lahko mi sploh ugotovili, ali je to izvedljivo. Do danes ni odgovora, kaj nameravajo,” poudarjajo v Sežani.

Zgodovina nakupov
Postopek spremembe aktov na območju Orleške gmajne poteka sicer že od leta 2007, poudarjajo na sežanski občini. Luka Koper je prav tega leta in še leto pozneje ob pomoči nepremičninske družbe Premik net (ta družba je povezana s Premik invest, njena solastnica pa je Aleksandra Prijatelj, soproga poslanca) kupila 63 hektarjev zemljišč, za katere je plačala 20 milijonov evrov.

Premik net je za izpeljavo posla dobil štiriodstotno provizijo v višini 800 tisoč evrov. Premik net je sicer v lasti Marjana Mikuža, ki je Prijatelja obtožil izsiljevanja. Mikuž je tudi solastnik podjetja Premik invest, pa tudi ena od prič sodnega procesa proti Prijatelju, ki poteka na koprskem sodišču, kjer so ga minuli teden čakali zaman, saj naj bi bil na dopustu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.