Slovenija
294 ogledov

Ne vedo, koliko jih pravico do odmora izkorišča

dojenje mati otrok dojenček Shutterstock
Doječe matere imajo že enajst let možnost, da v službi zaprosijo za odmor, ko lahko otroka podojijo. S septembrom se nekatera pravila spreminjajo.

"Odmor delavki pripada, če doji in če dela s polnim delovnim časom. Traja najmanj eno uro na dan in se šteje v delovni čas. Uresničevanje navedene pravice je odvisno od dogovora med delavko ter delodajalcem, pri čemer je treba upoštevati predvsem interese otroka, po drugi strani pa tudi potrebe delovnega procesa," pojasnjujejo na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ), kjer še opozarjajo: "Pravica do odmora za dojenje je mišljena kot odmor med delovnim časom in ne kot možnost predčasnega odhoda iz službe, saj za možnost predčasnega odhoda iz službe daje zakonodaja materi pravico do krajšega delovnega časa."

Na MDDSZ ne vedo koliko mater je v zadnjih enajstih letih, odkar zakonodaja to omogoča, pravico do odmora za dojenje izkoristilo. Poudarjajo pa, da ima delodajalec pravico od delavke zahtevati potrdilo, da doji. 

Pravico lahko mame izkoristijo do otrokovega 18 meseca

Pravica do odmora za dojenje je časovno omejena - ministrstvo je mejo postavilo pri otrokovih dopolnjenih 18 mesecih. "Ob tem velja opozoriti, da starševski dopust v Sloveniji traja dokaj dolgo, zato po končanem starševskem dopustu otrokova prehrana ne more biti več odvisna izključno od dojenja," poudarjajo na MDDSZ.

Pravila se bodo s 1. septembrom nekoliko spremenila. Do devetega meseca otrokove starosti bo mama na podlagi potrdila pediatra upravičena do nadomestila za eno uro dnevno in sicer v višini sorazmernega dela minimalne plače. Od devetega do osemnajstega meseca pa bo država plačala le sorazmerni del prispevkov za socialno varnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.