Slovenija
13 ogledov

"Ne veste, kaj se v zdravstvu dogaja"

Slovenija bo sledila navodilom Evropske agencije za zdravila. (Foto: Shutterstoc Žurnal24 main
Varuhinja bolnikovih pravic iz Maribora Magda Žezlina predaja mandat. Da zdravstvu vlada kaos, ocenjuje na podlagi številnih primerov iz vse Slovenije.

"Vi sploh ne veste, kaj se dogaja v zdravstvu. Stanje je kaotično do konca," pravi Magda Žezlina, ki jo je pred osmimi leti na mesto varuhinje bolnikovih pravic imenoval mariborski mestni svet. Takšna funkcija je edina v Sloveniji, ostale občine zgledu niso sledile.

S smrtno nevarnim tumorjem čaka na datum
"Vam bom povedala samo en primer, ki ga obravnavam ob koncu svoje funkcije," pravi in omeni primer hčerke, ki se je nanjo obrnila v imenu svoje mame. Slednji so junija, ko je imela prvič epileptični napad v spanju, odkrili zločest štiricentimetrski tumor na malih možganih. V Mariboru so opravili potrebne preiskave in jo po strokovni presoji zdravnika napotili v Ljubljano, saj je bila zanje operacija prezahtevna. Tumor namreč objema možgansko deblo in že ogroža njeno življenje.

Mamo je sprejel priznani zdravnik v Ljubljani (imen nam varuhinja ni želela izpostaviti) in povedal, da bi mamo operiral že prejšnji dan, če bi bilo po njegovem. "Vendar tega ne more storiti, ker je zdravstvo v Sloveniji trenutno v zelo veliki krizi in ker ljudje, ki nimajo stika s pacienti, zelo nagajajo." Tako je pogovor z zdravnikom varuhinji opisala hčerka obolele. "Bila sem v velikem šoku in prvič v življenju me je postalo sram, da sem Slovenka, da živim v državi, ki zdravje ljudi postavlja na stranski tir," še piše v pismu, ki ga je prejela varuhinja.

Njena obolela mama je še vedno doma, jemlje zdravila proti epilepsiji in vsak dan upa, da bo prišlo pismo iz Ljubljane, v katerem bi bil datum za operacijo. "Stara je 60 let. 30 let je darovala kri in vedno plačevala zdravstveno zavarovanje. Zdaj, ko potrebuje pomoč, ko ji gre za življenje, pa te pomoči ne dobi," še piše v pismu.

Številni primeri
"Veste, to je le eden od primerov. Pošto dobivamo iz vse Slovenije. Obveščajo nas, da so jim odpovedali že napovedane operacije in napovedali, da naj bi jih o dodatnem datumu obvestili. Pošte pa nekaj mesecev kar ni, potem pa jih uvrstijo nazaj v čakalno vrsto," pravi Magda Žezlina, ki je neprofesionalno in neplačano funkcijo opravljala osem let.

V državi imamo sicer več zastopnikov pacientovih pravic, ki jih imenuje ministrstvo in ki zastopajo le paciente znotraj zdravstvenega sistema. "Ni vsak bolnik pacient zdravstva, ker preprosto ne pride na vrsto," pri tem izpostavi Žezlinova, ki je povsem razočarana nad državo. "Da bi bilo zdravstvo kompleksno pokrito in strateško vodeno naprej – tega se ni lotila še nobena vlada," pravi. "Izsiljujejo le za svoje pravice, in to v imenu boljše oskrbe bolnikov. To je demagogija najslabše vrste, neetično in skrajno nemoralno."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.