Slovenija
105 ogledov

Ne vidijo več izhoda

Pomoč. Družina umira na obroke. Starši lahko otrokom privoščijo le vodo in kruh.

Mati je zaradi neplačanih računov pri delu nezbrana, oče bi rad delal, otroci se zaradi izklopljene elektrike in lakote skrivajo v parku. To je vsakdan petčlanske družine, ki se je znašla na robu preživetja, starša vse pogosteje pomislita na samomor, saj izhoda ne vidita več. Otroci so stari štiri, 13 in 16 let, privoščijo si lahko le en topel obrok na tri dni. Sicer pijejo vodo in pojedo toliko kruha, kolikor si ga lahko privoščijo. Z družino so nas povezali na zvezi prijateljev mladine.

Niti ljubezni ni več

“Zavedam se, da so otroci lačni, da potrebujejo veliko več, kot sva jima z možem sposobna nuditi. A zaradi skrbi jim ne moreva nuditi niti ljubezni več, varnosti pa že dolgo ne,” pravi objokana in zlomljena mati. Cela družina se preživlja z njeno nizko plačo, ki ob plačilu najemnine, stroškov in kredita, ki so ga pred leti vzeli za opremo stanovanja, izgine. Že več mesecev ne zmorejo plačevati niti položnic. Oče je profesor tujih jezikov, a bi rad delal karkoli. “Res ves čas išče delo, a ga zaradi visoke izobrazbe povsod zavračajo že več kot dve leti,” razlaga mati.

Elektriko so že odklopili

“Kupiti ne moremo čisto ničesar, niti hrane, niti oblek, obutve ali šolskih potrebščin,” razlaga mati. Prioritete plačevanja položnic nimajo več, saj z vsem že zelo zamujajo, elektriko so jim že odklopili, sledila bo voda. “Poleg vsega nam grozi še izselitev, tu imam sodni sklep, račun za sodišče, račun za rubežnika. Kje bomo jutri, niti ne razmišljam,” pravi. Otroci po njenih besedah vedo, da nimajo. Zaradi odklopa elektrike, praznih omar in hladilnika popuščajo v šoli, neradi prihajajo domov. “Sama se bojim iti domov, bojim se poštarja na vratih, bojim se odpreti kuverte,” sklene mati.

Komentarjev 12
  • ac-dc 14:33 06.april 2013.

    Trije otroci, prjatu. Ber mal bl natančn.

  • ac-dc 14:31 06.april 2013.

    Ja res je. Ampak pred leti, ko so optimisti delali otroke, morda niso vedeli, da bomo z leti padli tako nizko. Svet bi se moral razvijati, gospodarska rast rasti v nebo, ampak mi smo glede tega žal še vedno ...prikaži več nekje na brdovitom Balkanu.

  • siesta 12:47 06.april 2013.

    Se opravičujem 3 otroci. Kar pa ne spremeni ničesar.