Slovenija
17 ogledov

Ne za Korak, za svoj žep

Zloraba imena. Pod pretvezo dobrodelnosti ženska v Naklem zbirala denar.

“Nekdo je zlorabil ime zavoda! Mi tako nikoli ne zbiramo denarja in tudi nikoli nismo nikogar pooblastili za to,” je za Žurnal24 dejala Mateja Korošec, direktorica kranjskega Zavoda za varstvo in rehabilitacijo po poškodbi glave Korak.

Zavrnila je vsakršno povezanost z zbiranjem denarja po domovih, ki mu je bil pretekli petek priča Nakelčan, ki ni želel biti imenovan, povedal pa je, da je na vratih njegove stanovanjske hiše pozvonila ženska srednjih let in dejala, da zbira denarne prispevke za Korak. “Ker hčerka kot prostovoljka pomaga v omenjenem zavodu, ji nisem dal denarja,” je povedal Nakelčan. Ime zavoda Korak je bilo tokrat zlorabljeno že drugič; pred tremi leti so denar zbirali v Žabnici. Kot je pojasnila Koroščeva, ima zavod koncesijo ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, ki zagotavlja tudi del denarja, nekaj ga prispevajo gorenjske občine, preostalega pa zberejo prek mednarodnih projektov in z donacijami.

Zagrožena denarna kazen
Kaznivi sta tako beračenje na javnem kraju kot prostovoljno zbiranje prispevkov brez dovoljenja. “V nakelskem primeru gre za sum storitve prekrška. Prijave občanov še nismo prejeli, bomo pa vsekakor pozorni na to. Ob tem pozivam ljudi, naj nas v takih primerih pokličejo na številko 113,” je pojasnil Boštjan Glavič, vodja službe direktorja Policijske uprave Kranj. Ljudem svetuje, naj preverijo, ali ustanova obstaja in ali bo denar res namensko porabljen. “Predvsem pa naj ne spuščajo neznancev v stanovanje, kajti zbiranje denarja je lahko le pretveza za vstop v stanovanje s povsem drugim namenom,” je še pojasnil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.