Slovenija
94 ogledov

Ne za Viator & Vektor

Protest pred Viator & Vektorjem
1/32
Anže Petkovšek
Današnja pogajanja z bankami upnicami so propadla. Za Viator & Vektor sta tako edini možnosti prisilna poravnava ali stečaj.

Banke so podjetju Viator & Vektor rekle ne, kar pomeni, da sledi prisilna poravnava ali stečaj skupine. Za delavce tako ni več upanja. Lastnik družbe Zdenko Pavček, ki je še zjutraj zatrjeval, da se bo z bankami "boril za pozitiven odgovor", se popoldanskega sestanka sploh ni udeležil.

Jutranji protest

Še preden naj bi se uprava Viator & Vektorja danes popoldne še enkrat sešla z bankirji, so zaposleni dopoldne pripravili nov protestni shod, ki se ga je udeležil tudi predsednik ZSSS Dušan Semolič. Nekaj zaposlenih je ponoči vnovič prenočilo pred poslopjem družbe. Pravijo, da bodo tam vztrajali, dokler ne bo znana usoda družbe.

Ob 10. uri se je uprava sestala z delavci. Na koncu pogovorov je direktor Viator & Vektorja Bojan Novak zagrozil z odstopom, nato pa sta z lastnikom družbe Zdenkom Pavčkom odšla v pisarno. Novak je delavcem povedal, da bodo, če pogovori z bankami danes ne bodo uspeli, začeli s postopki zaradi insolventnosti.

Pavček je zbrane prosil, naj počakajo na konec sestanka z bankami. "Borit se grem z bankami, da poskusim doseči pozitivni odgovor," je poudaril. Sestanka naj bi se udeležil tudi predsednik Sindikata delavcev prometa in zvez v Viator & Vektorju Marko Vučko, ki je želel od uprave videti dokument o začetku insolventnosti. Prepričan je namreč, da so se banke že odločile in da so se pogajanja neuspešno končala že 30. maja.

Novak je Vučkove navedbe o neuspešno končanih pogajanjih z bankami zavrnil. "To ni res," je zatrdil, zaradi burnega odziva delavcev pa zagrozil, da bo odšel na bolniško oziroma dopust, a se je kasneje vrnil k zbranim delavcem.

Viator & Vektor v zameno za Intereuropo?

Časnik Finance medtem piše, da so vse glasnejše govorice, da so se državne banke odločile potopiti Viator & Vektor, da bi rešile Intereuropo. Slednja naj bi pred časom z bankami dosegla dogovor o spremembi kratkoročnih terjatev v dolgoročne, pri čemer naj bi šlo za sto milijonov evrov dolgov. Pomembno vlogo pri tem naj bi imel član uprave NLB Marko Jazbec, ki je v banki pristojen za področje poslovanja z velikimi podjetji. Pred prihodom v NLB je bil član uprave Intereurope, odgovoren za finance.

STA, ki se sklicuje na neuradne vire, poroča, da se družba pogovarja le še z Abanko, Gorenjsko banko in Probanko, česar pa v bankah ne komentirajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.