Slovenija
11 ogledov

"Ne zanima me, kakšne barve je nekdo, temveč ali je sposoben"

Janez Janša Žurnal24 main
Janez Janša odgovarjal na vprašanja poslancev. Izpostavil je, da pri kadrovskih menjavah ni pomembna politična pripadnost, temveč sposobnost.

Premier Janez Janša je v državnem zboru odgovarjal na vprašanja poslancev. Poslanca Pozitivne Slovenije Janija Möderndorferja je zanimalo, kako bo vlada dosegla, da bo kadrovanje potekalo izključno po sposobnostih in ne politični naklonjenosti.

Janša mu je odgovoril, da ga "ne zanima, kakšne barve je nekdo, temveč ali je sposoben". Ob tem je izpostavil, da če "kdo misli, da je bilo v Sloveniji vse v redu, da so bile družbe, kot je Dars, dobro vodene, da imamo denarja preveč in da moramo nadaljevati politiko, ki je v zadnjih treh letih Slovenijo pripeljala v bistven razvojni zaostanek za povprečjem EU, je to njegova pravica. Vendar želi ta vlada državo izvleči iz krize in bo tudi sprejela tiste ukrepe, ki so potrebni, vključno s kadrovskimi, in za to prevzema vso odgovornost." Zato pripravljajo zakon o upravljanju kapitalskih naložb, ki bo združil vse dosedanje upravljalce državnega premoženja, s čimer bodo naredili zadevo transparentno.

"AUKN postal pošta vlade in ministrov"

Möderndorfer je ob tem izpostavil, da je Agencija za upravljanje kapitalskih naložb države (AUKN) postala pošta, ki nosi prazne kuverte ministrom in vladi, ti pa notri napišejo tisto, kar si želijo. "Sprememba zakona je pripeljala do situacije, da smo na široko odprli vrata politiki, da odloča o gospodarstvu," je mnenja poslanec. "Med vladno koalicijo in programom vaše stranke glede AUKN ni razlike, vsi smo se zavzemali, da se ukine. Mi bomo upravljanje državnega premoženja poskušali narediti bolj pregledno in racionalno," je odgovoril premier.

Od kapitalskih naložb bi lahko imeli več

Vodjo poslanske skupine Sodialnih demokratov Janka Vebra je zanimalo, zakaj se je vlada odločila za spremembe koncepta upravljanja državnega premoženja, čeprav ga je Organizacija za gospodarsko sodelovanje in označila za ustreznega in transparentnega.

Če bi bile rešitve s Kasi, AUKN in drugimi tako uspešne, bi bile številke o uspešnosti države drugačne, je izpostavil premier. "Rešitev, ki jo tudi mi pripravljamo v določenem delu, sledi konceptu upravljanja kapitalskih naložb države, ki ne obremenjuje dnevnega dela vlade. V tem delu je bil ta pristop pravilen, ni pa bil ta korak izpeljan do konca," je dejal Janša.

Pojasnil je, da sedanji predlog vlade združuje vse dosedanje upravljalce državnega premoženja in da Slovenija doslej od kapitalskih naložb ni imela toliko koristi in učinkov, kot bi jih lahko.

Komentarjev 5
  • Senior 11:19 23.junij 2012.

    To je laž za Ginesovo knjigo rekordov. Poznamo pregovor - kdor laže, ta krade. Pa še res je!Joj, kakšna je ta Slovenuja!

  • 1111 21:30 11.junij 2012.

    ...Ivanček sploh ne laže...neeeeee, kje pa...fuuuuuuuuj!

  • mike2 21:14 11.junij 2012.

    Spet ena Ivančkova neresnica!!