Slovenija
14 ogledov

Ne zapirajo, združujejo

Žurnal24 main
Porodnišnice. Zdravstveni svet bo predlagal strokovne rešitve ministru.
Ugotovitve stroke
Nevarno
. V štirih porodnišnicah sta na dan povprečno dva poroda ali manj, kar po mnenju stroke ni ekonomsko upravičeno, strokovno, niti varno za usposabljanje.


Izkušnje. Pri frekvenci vsaj treh porodov na dan in od dveh do treh carskih rezov na teden so po mnenju stroke lahko zagotovljene strokovnost, izkušenost in varnost porodnic.

“Ne gre za končne odločitve o posameznih porodnišnicah,” je pred današnjo sejo zdravstvenega sveta glede ginekološko-porodniške službe pojasnil Rajko Kenda, predsednik zdravstvenega sveta. Kenda tudi poudarja, da ne bo govora o zapiranju, temveč o združevanju porodnišnic. Med porodnišnice, ki naj bi jih doletele spremembe, spadajo Kranj, Brežice in Trbovlje.

Ne zapiranje, združevanje
“Na Jesenicah denimo dopoldne delujejo normalno, dežurna služba pa je v Kranju,” možen primer povezovanja navaja Kenda. Drugi primer je združevanje brežiške in novomeške porodnišnice: “Lahko se dogovorijo tako, da imajo dopoldne odprto ginekološko ambulanto v Brežicah, po 16. uri, v soboto in nedeljo pa so ljudje v Novem mestu,” razlaga Kenda.

Odločil bo Marušič
Zdravstveni svet bo strokovna izhodišča posredoval ministru za zdravje Dorijanu Marušiču, ki bo odločal o konkretnih rezih. Na zahtevo stranke SDS bo v petek na temo zapiranja porodnišnic izredna seja odbora za zdravstvo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.