Slovenija
16 ogledov

Ne zavedamo se spolnih okužb

Žurnal24 main
Lani je bilo pri nas prijavljenih za kar 80 odstotkov več primerov genitalnih bradavic kot leta 2008. Okužbe s klamidijo se veliko ljudi ne zaveda. Število okuženih z virusom HIV narašča.
 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Klamidija lahko pripelje do neplodnosti ženske, če je ta ne odkrije pravi čas in ne obišče zdravnika. Na Inštitutu za varovanje zdravja RS (IVZ) ugotavljajo ravno to, da je prijav veliko manj, kot je dejansko okužb.

663 primerov spolnih okužb lani
245 primerov genitalnih bradavic
130 primerov klamidije
27 primerov raznih oblik sifilisa
68 primerov genitalnega herpesa
30 primerov gonoreje
2 primera izcedka iz sečnice moškega

Lani je bilo prijavljenih 130 primerov, a glede na raziskavo, ki jo je opravil inštitut, predvidevajo, da je v Sloveniji v resnici s klamidijo okuženih okrog 7000 žensk in 15 tisoč moških. Glavna težava namreč je, da pri večini klamidija ne povzroča nobenih težav, zato ne vedo, da jo imajo. "V Sloveniji opravimo relativno malo laboratorijskih preiskav na klamidijsko okužbo in številne okužbe ostanejo neprepoznane, zamujamo priložnost za zdravljenje in preprečevanje poznih posledic za reproduktivno zdravje žensk," ugotavljajo na IVZ.

Okužbi s klamidijo so najbolj izpostavljene ženske med 20. in 24. letom in moški med 25. in 30. letom.

Genitalne bradavice
Največ prijav se je lani nanašalo na genitalne bradavice, kar 245. Na IVZ ocenjujejo, da je to posledica večje ozaveščenosti, saj smo lani uvedli brezplačno cepljenje za šestošolke proti virusu HPV, ki med drugim povzroča tudi genitalne bradavice. Prijav je bilo tako za kar 80 odstotkov več kot leta 2008. "Vseeno ocenjujemo, da podatki o prijavljenih primerih genitalnih bradavic podcenjujejo dejansko pogostost te bolezni," pravijo na IVZ.

HIV v porastu
Čeprav se še vedno uvrščamo med države z majhnim številom ljudi, okuženih z virusom HIV, to je manj kot en primer na tisoč prebivalcev, pa število okuženih naglo narašča. Lani je bilo prijavljenih 48 primerov okužbe, kar je kar 35 več kot pred desetimi leti.

Tudi pri HIV je težava, da bolnik prepozno poišče pomoč. "Pri kar 16 od 17 bolnikov, ki so za aidsom zboleli lani, je bila okužba s HIV lani tudi šele prepoznana," ugotavlja v poročilu IVZ. Poleg tega je lani naraslo število okužb med ljudmi, ki ne spadajo med rizične skupine.

Rešitev
Samo promoviranje varne spolnosti in kondomov ne zadostuje več, ugotavljajo na IVZ. Zlasti veliko bi lahko naredili pri odkrivanju klamidije. "V številnih razvitih državah poleg promocije varnejšega spolnega vedenja in kakovostne obravnave bolnikov s prepoznano klamidijsko okužbo priporočajo oportunistično testiranje ali presejanje spolno aktivnih žensk, mlajših od 25 let, brez bolezenskih težav in znakov spolno prenesene klamidijske okužbe. Tudi v Sloveniji moramo presoditi, ali bi bilo to javnozdravstveno upravičeno," ugotavljajo zdravstveni strokovnjaki na IVZ. Tako bi podobno kot poziv za obisk ginekologa določeni starostni skupini žensk pošiljali tudi poziv za testiranje na klamidijo.

Za zgodnejše odkrivanje okužbe s HIV pa na inštitutu menijo, da bi bilo dobro vsem, ki imajo katerokoli drugo spolno okužbo, ponuditi tudi možnost testiranja na HIV.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.