Slovenija
26 ogledov

Ne želijo razprodaje lesa

poškodovan gozd Anže Petkovšek
Posledice ujme. Sanacija na račun razvoja.

"Preprečiti moramo, da bi naša stiska pomenila zaslužek za tuje trgovce," je pred sestankom s predstavniki gozdno-lesne verige in Slovenske odškodninske družbe o možnostih za ustanovitev gospodarske družbe, ki bi odkupila les iz poškodovanih gozdov in ga postopoma prodala kupcem, dejal minister za kmetijstvo Dejan Židan. Dodal je, da je škoda v gozdovih ogromna, a obstaja možnost, da se iz nesreče razvije zgodba o uspehu z oživitvijo slovenske lesne industrije.


Po prvih ocenah je poškodovanih 500.000 hektarjev gozda oziroma za vsaj štiri milijone kubičnih metrov dreves. Več bo znanega, ko se bo vreme toliko izboljšalo, da bodo lahko naredili satelitske in zračne posnetke gozdov ter si jih ogledali na terenu. Ogled manjšega gozda konec tedna pa je pokazal, da je poškodovanih dreves štirikrat več, kot je bilo ocenjeno, je povedal Židan.

Vsak kubični meter poškodovanega drevja sicer pomeni za od 20 do 25 evrov škode. Če bo te skupaj več kot 0,6 odstotka bruto družbenega proizvoda oziroma za več kot 200 milijonov evrov, pa bo Slovenija lahko zaprosila za pomoč iz evropskega solidarnostnega sklada.

Najprej vodotoki in ceste

Minister Židan je dodal, da urgentni ukrepi že potekajo. Agencija RS za okolje je s 50 ekipami začela urgentno čiščenje vodotokov, delo pa morajo končati do konca marca. Hkrati je kmetijsko ministrstvo dva milijona evrov namenilo za urgentno čiščenje 6.000 kilometrov gozdnih cest – kar polovica jih povezuje zaselke z večjimi cestami. V dveh mesecih nameravajo sprejeti tudi celovit sanacijski program, ki ga bo pripravil zavod za gozdove. Za zagotovitev sanacijskega fonda, 20 milijonov evrov, do leta 2020 pa bodo vsem projektom v programu razvoja podeželja odvzeli dva odstotka sredstev.

Komentarjev 2
  • puys 09:22 11.februar 2014.

    Če ma narod kaj razuma bo ta odpadni les čim prej in čim ceneje prodal v tujino. Idiot od politika bi pa zadevo skladiščil in nam jo prodajal po isti ceni kot lani. Marš.Cena lesa za drva mora občutno pasti.

  • Avatar čavez
    čavez 08:13 11.februar 2014.

    Židan kaj bomo zobotrebce delal industrijo ste že tako uničili mehanizacije ni več.