Slovenija
90 ogledov

Ne zlate, živosrebrne ribe

Ribiči, ki imajo na akumulaciji Hidro-elektrarne Boštanj urejene ribolovne proge Žurnal24 main
Sava in Krka. Sava onesnažena z živim srebrom, Krka pa s tributilkositrovimi spojinami.
Analiza rib je narejena le, če pride do množičnega pogina, sicer pa ne.
Sandi Kosmač, predsednik Ribiške družine Sevnica

Vsebnost živega srebra na odseku Save Vrhovo–Boštanj presega okoljske standarde,” piše v zadnji oceni stanja voda po določilih okvirne direktive o vodah, ki jo je objavila Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso). Krka pa je na odseku Soteska–Otočec onesnažena s tributilkositrovimi spojinami, navaja isto poročilo.

V preteklosti so te snovi uporabljali v premazih za zaščito, po letu 2003 pa so v Evropski uniji za uporabo v ta namen prepovedane.

Kdo so onesnaževalci
Vir onesnaženja reke Krke je bila poskusna proizvodnja v novomeški tovarni,” pravijo na Arsu. Ob čiščenju bazenov na čistilni napravi so odpadne vode s to snovjo iztekle v Krko. Preventivni monitoring na odseku Krke s slabim kemijskim stanjem še poteka.

Po podatkih Arsa vir onesnaženja Save z živim srebrom sprva ni bil znan, zato so pred dvema letoma opravili preiskovalni monitoring. “Izsledki so potrdili domnevo, da je razlog za slabo kemijsko stanje onesnaženje potoka Boben, ki priteka v Savo pod Hrastnikom,” pojasnjujejo na Arsu. Ni pa še ugotovljeno, ali so povišane vsebnosti živega srebra staro breme ali gre za aktivni vir emisij.

Stanje je skrb vzbujajoče
Uživanje rib. Živo srebro je zelo strupena težka kovina, ki v določenih oblikah lahko kroži oziroma se kopiči v naravi v prehranjevalnih spletih. Glede na vsem znano stanje onesnaženosti reke Save v preteklosti in danes ter njene zmožnosti akumulacije in sproščanja strupenih snovi v vodi in sedimentih, bi morali biti do uživanja rib iz Save vsaj v njenem srednjem in spodnjem toku zelo zadržani, pravijo na zavodu za varstvo narave Celje.

Kdo bo ukrepal
Šele ko je določen vir onesnaževanja, je mogoče oblikovati ukrepe za doseganje dobrega okoljskega stanja vode,” so na naše povpraševanje o odgovornosti odgovorili z ministrstva za okolje in prostor. Dodali so, da vir še ni bil neovrgljivo določen, zato načrt upravljanja voda predvideva nadaljevanje preiskovalnega monitoringa.

Živo srebro je strupeno
Če so ugotovili prisotnost živega srebra, bi morali nujno narediti oceno tveganja za zdravje ljudi, in to z dveh vidikov: kakšen je vpliv na zdravje ljudi, če se v tej vodi kopajo, in kakšen je zaradi uživanja rib iz teh vod,” pravi Dušan Harlander, direktor novomeškega zavoda za zdravstveno varstvo (ZZV).

Ob tem opozarja na težave, ko bogate baze podatkov med seboj niso povezane. ZZV vsako leto preiskuje primernost Krke in Kolpe z vidika kopalnih voda, a v te preiskave niso vključeni parametri, kot so živo srebro in tributilkositrove spojine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.