Slovenija
10 ogledov

´Ne zmanjšujmo pomena svojih lastnih ravnanj´

Pahor je na slovesnosti dejal, da sta tigrovstvo in partizanstvo zavarovala našo
1/12
Žurnal24 main
V počastitev oboroženega upora proti okupatorju in pomena tigrovstva so po Sloveniji potekale različne slovesnosti. Največja je potekala na Mali gori nad Ribnico.

Slavnostni govornik na omenjeni prireditvi, premier Borut Pahor, je dejal, da v zadnjih desetletjih tigrovstvo postaja del slovenskega kolektivnega zgodovinskega spomina, kot si zasluži. ˝Majhen narod, kot je naš, si ne sme nikoli privoščiti, da bi zmanjševal pomen svojih lastnih velikih ravnanj.˝ Po Pahorjevih besedah namreč ˝ni naključje, da Primorci nekako težje sprejemamo razpravo o karakterju osvobodilnega boja proti okupatorju, ki je v slovenskem prostoru živahna še danes˝. Vendar, kot pravi, je ne glede na vse dejstvo, da sta tigrovstvo in narodnoosvobodilna borba izborila dokončno svobodo, Primorce pa priključila matični domovini. ˝Tigrovstvo in partizanstvo sta zavarovala našo svobodo v najbolj elementarnem pomenu te besede. Pol stoletja kasneje je bilo treba suvereno slovensko državo znova braniti z vojaškim uporom,˝ je poudaril premier. Po njegovem namreč ni močnejšega orožja ˝od morale te moči˝.

Vajgl: Zaščitimo lastne interese
Predsednik odbora DZ za zunanje zadeve Ivo Vajgl pa se je v govoru na slovesnosti v spomin na preboj Brkinske čete 13. marca 1943 v Kozjanah dotaknil predvsem sosedskih odnosov s Hrvaško, Italijo in Avstrijo. ˝Vprašanje je, ali ni v želji po simpatijah sveta Slovenija premalo storila za svoje interese,˝ je poudaril Vajgl in dodal, da je Slovenija naklonjena hrvaškemu vstopu v EU, ˝ob pogoju, da njeni politiki namesto bolj ali manj odbojne in agresivne retorike, razmislijo in spregovorijo o skupnem interesu za rešitev spornih vprašanj in se odrečejo prejudiciranju meje.˝

Na Poljani pri Prevaljah se je 2000 udeležencev poklonilo spominu na boje druge svetovne vojne na evropskih tleh. © BOBO

 
Glede odnosov s sosednjo Italijo je Vajgl opozoril, da kljub časovni oddaljenosti fašističnih vojnih grozot Slovenija ne more dovoliti, ˝da se na zlagani zgodovini ustvarja ozračje nezaupanja in da se skrajni nacionalisti in neofašisti nekaznovano znašajo nad slovensko manjšino.˝ Vajgl je slovensko zunanjo politiko še pozval, naj zaščiti interese slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem. Z uporabo ustreznih mednarodno pravnih sredstev, diplomatskim posredovanjem pri avstrijski vladi in podporo akcijam manjšine na mednarodnih ustanovah naj Slovenija pripomore k izpolnjevanju avstrijskih obveznosti do koroških Slovencev.

Slovesno tudi na Poljanah pri Prevaljah

Okoli 2000 udeležencev pa se je na slovesnosti na Poljani pri Prevaljah poklonilo spominu na zadnje boje druge svetovne vojne na evropskih tleh. Nekdanji politik in diplomat Anton Vratuša je v slavnostnem nagovoru poudaril, da je čas, da se vrnemo h koreninam in nakopičene težave rešujemo na osnovi vrednot narodnoosvobodilnega boja.

Kot je dejal, je splet dogodkov na evropskih bojiščih hotel, da je morala 14. divizija skupaj z drugimi enotami narodnoosvobodilne vojske in partizanskih odredov Slovenije prav na območju četrte operativne cone še teden dni po nemški kapitulaciji 9. maja voditi krvave boje z ostanki armad Hitlerjevega tretjega rajha, s hrvaškimi ustaši, črnogorskimi četniki in vsemi Hitlerjevimi kolaboranti, dokler niso odložili orožja. Ob tem je poudaril, da je narodnoosvobodilna vojska Slovenije pomembno prispevala v borbi proti fašizmu in zagotovila slovenskemu narodu enakopravno mesto v velikem antifašističnem zavezništvu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.