Slovenija
14271 ogledov

Nedelja: Po umikanju vode grozijo nove nevarnosti

Tržič, poplave, Razdejanje na območju občine Tržič, foto so objavili na FB Občine Tržič.
Po silovitih poplavah, ki so prizadele državo, se bodo hidrološke razmere umirjale, so pa zato vse bolj vidne obsežne posledice ujme, zato pa še vedno grozijo številni zemeljski plazovi.

Najhuje je še vedno v Zgornji Savinjski in Mežiški dolini, kjer so ob porečju Meže odredili preventivno evakuacijo, popustil je tudi del vodnega nasipa na Muri pri Dolnji Bistrici. Pretok Mure se še ne umirja.

Zaradi razmočenega terena se pojavljajo zemeljski plazovi. V Koroški Beli so tako v soboto zvečer zaradi grozečega plazu izpeljali evakuacijo stanovalcev, ki bo trajala do danes do 7. ure, pri čemer ni izključeno podaljšanje. V soboto zvečer so odredili tudi preventivno evakuacijo prebivalcev v porečju Meže zaradi zemeljskega plazu v Črni na Koroškem.

Plazovi med drugim grozijo na območju Slovenj Gradca, Velenja in na Škofjeloškem. Ekipe se bodo skušale prebiti do še vedno nedostopnih krajev in zaselkov, nadaljevala se bodo prizadevanja za vzpostavitev cestnih povezav in druge infrastrukture. V soboto se je s pomočjo Slovenske vojske reševalnim ekipam uspelo prebiti do Črne na Koroškem, kamor so s helikopterji dostavili hrano in najnujnejše potrebščine.

Medvode, poplave | Avtor: M. Ha. V Medvodah na Cesti komandanta Staneta, v hiši, kjer se je za peka izučil narodni heroj Franc Rozman Stane. Posneto 5. avgusta 2023. M. Ha.

Napeto ob Muri

Ob reki Muri pri Dolnji Bistrici je v soboto zvečer popustil vodni nasip. Stekla je evakuacija prebivalcev na območju, saj se bojijo morebitnega poplavnega vala ob sicer drugem najvišjem pretoku Mure v zgodovini.

Geološki zavod Slovenije je izdal opozorilo, da danes zaradi velike namočenosti tal ostaja povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov po celotni državi. Kot opozarjajo geologi, naj bodo prebivalci pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode.

Kar zadeva hidrološke razmere, se po pojasnilih pristojnih, ki bodo najnovejše razmere predstavili tudi danes dopoldne na novinarski konferenci, pričakuje postopno umirjanje razmer ter upadanje in odtekanje poplavnih voda v reke z izjemo spodnjih tokov večjih rek, kot so Sava, Drava in Mura. Za danes popoldne so sicer napovedane nevihte, ki pa naj bi hitro prešle državo, a niso izključeni narasli vodotoki v zahodni in osrednji Sloveniji ter toča na Primorskem.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 2
  • bobubob 11:04 06.avgust 2023.

    Slovenci se niso prav navduševali nad 'cepivom', imajo preveč privarčevanega, pa preveč lastnih nepremičnin, pod Golobom so premalo pljuvali po Rusih, skratka, naši čezmorski prijatelji so ocenili, da nas je treba disciplinirat. Pa Madžare tudi. Kdor si je razčistil glede ...prikaži veče Fauci gripe, tudi tule vidi še ozadje. Ostali pač ploskajo, ker se ploska Imeli ne bomo nič, pa bomo srečni? Ker ne bomo imeli hiš, ne bo skrbi, vse dotlej pa bodo ujme potrebne. https://apps.dtic.mil/sti/citations/ADA333462

  • Kmodri 08:58 06.avgust 2023.

    Plazovi so še večja mora kot sama poplava. Voda se umakne, plaz pa odnese stavbe! Sožalje vsem, ki so utrpeli zaradi kataklizme!