Slovenija
75 ogledov

"Nedolžna vsekakor nisem več"

(Foto: Dejan Mijovič)
1/2
Žurnal24 main
Katarina Kresal. Ker je dekle enega od najmočnejših slovenskih odvetnikov Mira Senice in hkrati ministrica za notranje zadeve, se je v zadnjih dneh znašla sredi afere z bulmastifi.

Meglič naj dobi odškodnino

Komentatorji na spletnih straneh ne morejo verjeti, da sta šla s partnerjem raje smučat kot na pogreb dolgoletnega prijatelja.
Z Mirom sva bila žalostna, ko sva ugotovila, da je pogreb ravno v petek. Oba bi šla, če bi bila tukaj. Poslala sva svoj venec s sožaljem. Zgolj naključno je, da sva si svoj dopust splanirala ravno ta čas in da sva ga imela že plačanega. Čisto nič drugega ni zadaj. Kot vsi normalni ljudje bi šla na pogreb nekoga, ki sva ga poznala.

Pred časom ste javno jokali za žrtvami prometnih nesreč. Ste jokali tudi za Baričevičem?
Zame je bil to tak šok, da sem se temu primerno odzvala.

So svojci poskušali vzpostaviti stik z vami po dogodku?

Ne.

Ali policija preiskuje tudi vpletenost vašega partnerja?
Moj partner je bil odvetnik gospoda Baričeviča. Odvetniki zastopajo interese svojih strank. Do mene ni prišla informacija, da bi policija preiskovala, zakaj odvetnik opravlja odvetniško delo.  

Kdo je po štirinajstih dneh zgodbe dejansko žrtev, lastnik ali psi?

Mislim, da je lastnik plačal visoko ceno za svojo obsedenost z živalmi. Če pa je res, da se je izvajalo tako nasilje nad psi, je to nedopustno in nerazumno ter nekaj, kar je mene popolnoma šokiralo. Seveda je v celi zgodbi, kot se razvija zdaj, velika žrtev tako politika kakor tudi javnost.

Domnevam, da ste pse poznali. Ste imeli občutek, da so agresivni?
Psov nisem poznala. Videla sem jih enkrat na daleč.

V Švici se želi z zakonom uvesti odvetnika, ki bo ščitil pravice živali, v vsak kanton. Po drugi strani vaš LDS predlaga, naj se nevarne pasme prepovejo. Ali je glede na sedanje izsledke mogoče čas za ponovni razmislek o ideji, da se nevarne pasme prepovejo?
Absolutno bi bilo narobe, da bi en tak dogodek stigmatiziral kakršnokoli pasjo vrsto ali pa lastnike psov kar tako počez. To je bil tudi eden od učinkov tega burnega odziva. V resnici ni prav, da se na vrat na nos spreminja zakonodajo, ko se take stvari zgodijo. Mislim, da se ne sme hiteti. Nikakor ni želja stigmatizirati določenih psov ali pa njihovih lastnikov, ampak mogoče samo bolj jasno urediti pravila, kaj določeni lastniki morajo znati, če hočejo imeti močnejše, večje pse, zato da se ne bi zgodilo kaj takega, kot se je zgodilo v tem primeru.

Odpira se zgodba iz leta 2006. Je na Baričevičevih svojcih, da gospod Meglič dobi odškodnino?
Moje mnenje je, da bi družina morala prevzeti odgovornost. Mislim, da bi bilo odškodnino treba plačati.

Janša ni priznaval mehanizmov pravne države

Zmago Janše na volitvah 2008 je po mnenju nekaterih pokopala afera patria. Bi lahko bulmastifi leta 2012 pokopali LDS?
Politiki ne moremo presojati svojih ravnanj po tem, kaj nam bo škodilo in kaj koristilo, ampak jih lahko presojamo samo po tem, ali je nekdo nekaj delal prav ali ni delal prav. Jaz mislim, da Janše ni pokopala patrija, pa saj sploh ni bil pokopan, za las je izgubil. Dobil je odličen rezultat na volitvah. Če že, potem so mu ljudje odrekli podporo zaradi avtoritarnosti njegovega vodenja, zato ker marsikdaj ni priznaval mehanizmov pravne države, spodkopaval je njeno avtoriteto. To je moja ocena, zakaj so mu odrekli tisti en odstotek, ki mu je zmanjkal.
Sama ne ocenjujem, kakšen učinek bo to imelo na LDS, ker verjamem, da ljudje niso neumni in da slej ko prej ugotovijo, kam pes taco moli in kdo ima čisto vest.

Je tudi premier Pahor s tem, ko je prvi prišel na oder in povedal, da je bil Baričevič njegov osebni prijatelj, v politične namene izkoriščal tragedijo?
Do takega absurda pridemo! Baričevič je poznal res veliko ljudi. Zdravniki in odvetniki so tisti, s katerimi imajo ljudje v tej državi največkrat stike. Tak zaključek je absurden in jasno je, da je predsednik povedal, da ga je poznal. Kaj je pri tem za skrivati? Ali bomo zdaj prijatelje skrivali zaradi političnih razlogov ali kako? Ja, kam pa pridemo?

Ko ste vstopili v politiko, vas je recimo takratni kolega Rudolf Moge opisal kot NLP – nedolžna, lepa, pametna. Ste še vedno NLP?
No, nedolžna vsekakor nisem več (smeh), kar se politike tiče.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


Pred politično kariero vas nismo pogosto videvali s Senico v javnosti. Zdaj vas vedno večkrat vidimo v družbi Patricka Vlačiča. Slišati je, da vas pripravljajo na prevzem vlade. Ali verjamete, da bi imeli s 5,21 % LDS proti Pahorjevim 30 in več odstotkom legitimno vlado?
Sami ste odgovorili. To je seveda čista neumnost. LDS se po raziskavah zdaj giblje nekje med 5,5 in 6,5 odstotka. Pamet v roke, no! Jaz delam na dolgi rok. Vem, da bo treba še ogromno narediti, da bo imela ta stranka približno tako podporo, kot jo je imela včasih. Meni se zdi smešno, da mi nekdo govori, da se z mojimi šestimi odstotki pripravljam na prevzem vlade. Legitimen šef si lahko samo, če so ti volivci dali večino. To je popolnoma jasno.

Obstaja možnost pripojitve LDS k SD?
Ne.

Res smo imeli "kažin"

Kolegiji pri premierju so zelo dinamični. Za levo vlado se zelo velikokrat pojavlja kratek stik med liberalnimi in socialnimi idejami.
Glede na to, da smo v tej vladi v resnici zelo različne stranke, od liberalcev do socialnih demokratov, imamo na nekaterih mestih res zelo različen pogled na svet, kot denimo pri davkih. Vedno pa najdemo skupno pot pri odločitvah. Ta vlada je naredila velike korake naprej pri liberalnem razumevanju sveta, če gledamo že izbrisane in istospolne partnerje. V izhodni strategiji smo se zavezali, da ne bomo dvigovali davkov. To je zelo liberalen pogled in zame zelo pravi pogled na to, kako se mora država razvijati.

Pahorju del SD očita, da se nagiba preveč v liberalno stran. Vam je to verjetno všeč?

Meni se to zdi pametno.

Torej je Pahor pameten, kadar vas posluša?
To je vaš zaključek.

Gre tudi za koalicijske prepire zaradi delitve plena? „Fante iz Zares“ ste pred kakim letom zelo ostro disciplinirali v javnosti.

Povem pač, kar si mislim. Ne maram funkcioniranja od zadaj in lansiranja informacij. To leti na splošno na slovensko politiko. Zgodba, ko sem enkrat jasno in glasno povedala, kaj si mislim o strategiji, ki jo zagovarja Zares, je bila osnovana na bistveno različnem razumevanju odnosa politike do gospodarstva in do funkcioniranja samostojnih gospodarskih subjektov. Politika nima kaj iskati pri konkretnih odločitvah, recimo bank. Takrat smo se prepirali okrog NLB, da ji politika ne sme določati poslovne politike, da se nima pravice vtikati v konkretne odločitve o kreditiranju posameznih subjektov in da bomo imeli „kažin“, če bomo enkrat to dopustili. In kaj se je zgodilo takrat, če se spomnite? Res smo imeli "kažin“ in imeli smo ga zelo dolgo časa.

Se čutite tudi sami odgovorni za izgubo, ki jo je v 2009 pridelala NLB, glede na to, da ste podpirali Draška Veselinoviča, ki je večji del leta vodil banko?

Saj so ga, še preden je bil nastavljen, že skoraj odstavili. Lepo vas prosim, kaj je on vodil? Nič ni vodil! Takoj ko je postal predsednik, so mu začeli metati naprej, da je bil član LDS. Pa niti ni član LDS, je pa res, da je kandidiral na naši listi in so mu na vse pretege onemogočali delo. Spomnite se, ko je aprila prišlo do tega slavnega spora, je on nemudoma ponudil odstop. Na čelu banke je bil torej le nekaj mesecev.

Govorite "so". Kdo je to?
Vsi, od medijev do politikov, do kolegov v Zares, recimo. Oni so bili prepričani, da ker je simpatizer LDS, naenkrat ni več sposoben in upravičen biti bankir. Pa je bil celo življenje bankir oziroma finančnik.

Bi šli v vlado z Janezom Janšo? Recimo po naslednjih volitvah?

To so tako hipotetična vprašanja, da je na njih res težko odgovarjati. Je pa res, da so način delovanja in vrednote, ki jih zastopa Janez Janša, bistveno drugačni od tega, v kar jaz verjamem in kar jaz zagovarjam, tako da si to zelo težko predstavljam.

Policijski šefi mi dvignejo pokrov do neba, kadar ...

Se vam zdi, da potrebujejo policisti disciplino? V zadnjem času smo imeli kar nekaj primerov njihovega nezakonitega medsebojnega sodelovanja. Če pogledamo samo primer pijanega šefa UVZ, ko niso reagirali, kot bi morali, ali prometne nesreče policista z nosečnico. Gre tu za policijsko tovarištvo ali za korupcijo v policiji?

Disciplina je ena temeljnih zadev, ki mora biti v policiji. Disciplina, hierarhija, zelo jasen red in zakonitost. Policija je v osnovi taka. V njej je zaposlenih okoli deset tisoč ljudi in človeške napake se lahko zgodijo tudi policistom. Ampak kaj je zdaj drugače? Zdaj se take napake ne odpuščajo več. Včasih se je nekako prikrilo, pometlo pod preprogo, če so našli kakega pijanega policista. Nedvomno se pa ni zgodilo, da bi kdo izgubil službo. V zadnjem času sta že dva policista izgubila službo, ker sta povzročila prometno nesrečo s službenimi vozili in ker sta bila pod vplivom alkohola. Tudi reakcija generalnega direktorja policije, da je nemudoma razrešil direktorja UVZ zaradi tega, kar je storil, čeprav je to storil v svojem prostem času, kaže, kakšni etični standardi se vzpostavljajo na policiji.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Šef UVZ je vozil službeni avtomobil.

Tega ne vem, bilo pa je v zasebnem času.

Ampak bil je službeni avto, X5 je bil.
Dejstvo je, da so tudi policisti ljudje in imajo svoje male hibe, tako kot vsi. Ampak to ni nikakršno opravičilo. Bistvo je, da sistem odreagira nemudoma po jasnih pravilih in da taki ljudje svojega dela ne morejo več opravljati.

Šefu UVZ Vrbančiču so v krvi namerili 1,18 promila. To je 950 evrov oziroma 18 kazenskih točk. Na kakšen način ga sploh še vidite v policiji? Kaj lahko sploh še dela?
Legitimno vprašanje. V tem trenutku težko rečem. To je na koncu odgovornost generalnega direktorja policije, ki je njegov šef. On mu je povedal, da pač šef ne more biti več. Verjetno še lahko opravlja kakšno delo, kakšno, pa je vprašanje za Gorška.

Vas moti, da policisti v uniformah kadijo? Ali ni to slab zgled mladim?
Je slab zgled za mladino, zagotovo, ampak dokler tudi zdravniki kadijo pa poslanci ... To ni nezakonito in ni nedopustno. Je pa popolnoma narobe, da ob vseh preventivnih akcijah policije proti vožnji pod vplivom alkohola policisti pijejo in gredo potem še vozit! Če to naredijo policijski šefi, meni dvigne pokrov do neba!

Nacionalni preiskovalni urad. V kolikšnem času pričakujete prve dobre rezultate?

V policiji so zelo optimistični in pravijo, da bi se nekje v dveh letih že moralo kaj videti.

Bo imenovanje šefa NPU potekalo po enakem postopku, kot je bil imenovan šef policije Goršek, ali boste šli v javni razpis? Ali je Drago Kos pravo ime, pravi človek za vodjo takšne institucije?
Šef NPU bo imenovan po spremembi zakona o policiji. Želeli smo ga oblikovati kot zelo neodvisen organ, v katerega ne more vsakdo, še posebej pa ne minister, poseči kar tako. In seveda to najlažje zagotoviš s tem, da narediš zelo strog in transparenten postopek imenovanja in razrešitve šefa in pa seveda postopek dodeljevanja zadev. Šefa NPU bo tako imenoval generalni direktor policije na podlagi predhodnega mnenja komisije strokovnjakov.
Gospod Kos je absolutno priznan strokovnjak. Primeren je za marsikatero funkcijo, ki se tiče kazenskega pregona. Ampak o tem, kdo bo šef, bo odločal generalni direktor policije. To je nekaj, s čimer se jaz ne ukvarjam in o tem tudi ne bom odločala.

"Saj nisem na glavo padla"

Ni bilo mogoče najti nobene druge primernejše zgradbe z nižjo najemnino, kot je recimo 1,6 mio. evrov na leto?
Ta najemnina je izjemno ugodna. 13,03 evra na kvadratni meter. Najdite mi nove, opremljene prostore s parkirišči v centru Ljubljane za to ceno. Težko jih boste našli, ker smo lastnika v pogajanjih stisnili do konca. Službe ministrstva so naredile zelo natančen pregled lokacij, ki so na trgu v Ljubljani, po vnaprej določenih parametrih, kaj potrebujemo. Na koncu je bilo izbranih sedem lokacij. Vse so bile ogledane, vse so bile točkovane, kaj je dobro, kaj ni dobro. To so delali ljudje, med katerimi ni bilo nikogar iz mojega kabineta.

Ampak spet jo boste drago plačali?
Ja, plačati je treba najem! Nič ni zastonj!

Hočem reči politično ...
Saj sem to vedela. Točno sem vedela, da bo cel hudič iz tega, ker je pred osmimi leti moj partner zastopal podjetje Energetika, katerega direktor je bil gospod Pogačar. Ampak to ne more spremeniti strokovne odločitve, da je tisto najboljša in najcenejša lokacija.

Kaj pa donacija LDS?
Pa kaj potem, saj je tudi Imos doniral SDS in gradil novo stavbo ministrstva na Litostrojski, pa jaz tega Mateju nikoli nisem vrgla naprej. Kajti v resnici je to nepomembno, saj imamo zakon, ki omogoča gospodarskim družbam, da donirajo. Sam gospod Pogačar je povedal, da je doniral LDS v preteklosti. Doniral je 6.500 evrov. Takih donacij dobimo mi veliko in vse ostale stranke tudi, ker je to eden od virov našega preživljanja po zakonu in ni nič spornega. Verjemite, da nisem šla najemat stavbe zato, ker je pred nekaj leti gospod Pogačar dal donacije tej stranki, saj nisem na glavo padla.

Zelo vroče vprašanje, kjer boste kot notranja ministrica morali ukrepati, so tudi nesreče na smučiščih. Ljudje, ki smučajo zunaj urejenih smučišč. Bi bilo treba predpisati kazni?
Da so problem smučanje in nesreče na smučiščih, se zavedamo.

Letos ljudje umirajo, že tri imamo ...
Ja, ampak vsak nosi svoj del odgovornosti pri varnosti na smučišču. Mi smo uvedli zelo agresivne preventivne akcije takoj. Policija lahko nadzoruje določene zadeve, inšpektorat lahko nadzoruje določene stvari, ampak tisti, ki morajo skrbeti, da so smučišča pravilno označena, pa so upravljavci smučišč. Ne moreš biti 24 ur na dan zraven upravljavca smučišča. Mi imamo zdaj okrepljene inšpekcijske nadzore tudi skupaj z ministrstvom za promet in s policijo, kjer se gre zelo natančno skozi vse pogoje, opozarja se upravljavce, kaj je treba popraviti in tako naprej.

Kaj pa nove kazni? Ta ideja vam ni všeč?

Ne gre za to, kaj mi je všeč in kaj ne. Gre za to, kaj ima učinek in kaj je še primerno.

Zakaj to ne bi bilo primerno?

Za zdaj niti ni bilo takega predloga, da bi to naredili.

Tako je urejeno v Italiji.
Zelo težko na pamet govorim, ni bilo niti nobenega strokovnega predloga niti nobene ocene znotraj policije, da bi morali kazni zvišati. Mislim, da je treba zelo natančno pogledati, ali imajo smučišča dovolj jasno označeno, kje se proge končajo. Ne samo jasno, tudi fizično, da ne moreš samo stopiti preko in iti dol po "cevcu" smučat.

Ponosna Slovenka leta


Ste na premierjevih kolegijih končno prešteli telefonske klice med Pahorjem in Brezigarjevo?
O tem se nismo pogovarjali. Iz tega tudi ne želim delati zgodbe. Mislim, da ni premier hotel nič slabega. Pri celi stvari je narobe samo, da je bil postopek Ministrstva za pravosodje zreduciran  na vprašanje, ali zdaj Barbara Brezigar odhaja ali ne. Toda minister Zalar je poskušal samo zagotoviti zakonitost in primernost dela.

Ste ponosni na naziv Slovenka leta?
Seveda sem. Ponosna, vesela.

Vam osebno veliko pomeni?
Ja, mi. Ker je dokaz, da so ljudje opazili in cenijo, kar delam.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


Nekateri mediji so dejali, da je bil to najbolj zrežiran dogodek leta. Sumijo v kredibilnost samega naziva in tudi podelitve tega naslova. Kako to komentirate?
Seveda, v politiki je pač tako. Politika je grda. Obstaja veliko ljudi, ki enostavno ne znajo nekomu reči: „No, čestitam, nekaj si dobro naredil.“ Trikrat raje te bodo popljuvali. Ampak saj so v uredništvu Jane sami pojasnili, kako ta izbor poteka že 22 let. Jasna pravila imajo. Izjemno ugledna sta tako prireditev kot tudi izbor in sploh si ne morem misliti, da bi nekdo to zmanipuliral. Zagotovo pa ne jaz. In ne pozabite, nominiralo me je uredništvo Jane, na koncu pa so izbrali bralci oziroma bralke.

Na vaši roki se sveti čudovit prstan, je morda zaročni?
Ne, tega imam zelo dolgo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.