Slovenija
42 ogledov

Nedovoljeni prestopi meje tudi v večernem času

Nastanitveni center Brežice M. K.
Nedovoljeni prestopi tako imenovane zelene meje se niso ustavili niti s prihodom noči. Begunce, ki so prečkali mejo, so opazili tako na Štajerskem kot v Posavju.

Nocoj okoli 19.30 smo bili s strani domačinov obveščeni, da je v  bližini  nogometnega  stadiona Zavrč državno mejo nedovoljeno prestopilo okoli tisoč ljudi, domnevno  migrantov, ki so jih tja pripeljali s 15 avtobusi,” sporoča Miran Šadl z mariborske policijske uprave.  O  prihodu  skupine  beguncev  oziroma  migrantov  nas  hrvaški varnostni  organi  niso obvestili. Slovenski policisti so skupino okoli 650 ljudi  prijeli  v  Zavrču,  ostale  pa v kraju Meje. Tujce bodo nastanili v nastanitvenih centrih, kjer bodo proste kapacitete.

Okoli 20. ure so medtem policisti na Bizeljskem izsledili skupino okoli 700 tujcev, ki so prestopili državno mejo na območju Orešja. Tudi o prihodu te skupine beguncev oziroma migrantov nas hrvaški varnostni organi niso obvestili.

Nervoza v Brežicah

"Povej jim, da naj gredo nazaj, da naj ne rinejo," prevajalcu, ki uporablja megafon malo pred 18. uro reče slovenski policist. Prevajalec to stori, a pritisk se ne zmanjša. Pred nastanitvenim centrom v Brežicah je skoraj nepregledna množica ljudi, ki čaka na sprejem v center in na registracijo. 

Čakajo na dežju, na mrazu. Kar sami so si zakurili ognje, na gorišča mečejo, kar pač najdejo. "Zgleda, kot da bi pol Brežic gorelo," za naš portal pove eden od policistov na terenu. Na teren so prišli tudi gasilci. Policijski specialci pred nastanitvenim centrom držijo kordon, naprej najprej spuščajo družine z otroki, ostale pa zadržujejo v obroču. Med begunci, ki so prezebli in lačni, se stopnjuje napetost, a slovenski policisti za zdaj situacijo držijo pod kontrolo.

Nastanitveni center Brežice | Avtor: M. K. M. K.

"Prvič sem zaznal strah tudi med policisti"

Brežiški župan Ivan Molan je za portal Žurnal24 malo po 18. uri povedal, da je tokrat prišla bistveno bolj agresivna skupina beguncev kot pred tedni, med drugim tudi zato, ker so tokrat v skupini predvsem moški. "Med pripadniki civilne zaščite in policije sem prvič zaznal strah, čeprav policisti tega seveda ne bodo priznali," je povedal Molan, ki meni, da je strah povsem upravičen. 

Brežiški župan poziva državni vrh, naj situacijo jemlje skrajno resno, naj aktivira vojsko ali pa zaprosi za mednarodno pomoč. "Situacija je resna, takšne okoliščine lahko privedejo celo do žrtev," meni župan Molan.

Nastanitveni center Brežice | Avtor: M. K. M. K.

Prek zelene meje več kot tisoč beguncev

V bližini mejnega prehoda Rigonce je zgodaj popoldne v Slovenijo preko zelene meje nedovoljeno in nenadzirano vstopilo okoli 1200 tujcev. Gre za begunce z vlaka, ki je nekaj po 13.30 pripeljal na hrvaško stran mejnega prehoda Rigonce. O prihodu vlaka s tujci pa hrvaški varnostni organi slovenskih niso obvestili.

 Policija okrepila nadzor

"Trenutno slovenski policisti na tem območju vzpostavljajo razmere, ki bodo preprečevale nedovoljen in nekontroliran prehod državne meje na tem območju," so sporočili z novomeške policijske uprave.  

Po naših informacijah so na brežiško območje, proti prehodoma Rigonce in Obrežje med drugim napotili tudi dva policijska oklepnika. "Ja, na območju krepimo policijske sile, da zagotovimo ustrezen nadzor na meji," je za naš portal povedala Vesna Drole s slovenske policije. Po njenih besedah je situacija pred nočjo popolnoma nepredvidljiva, zato se pripravljajo na vse možne scenarije, tudi z dodatnimi okrepitvami.

Okoli 14.30 je še 500 beguncev prišlo na  Obrežje. Naprej so se odpravili peš. Tudi o prihodu te skupine hrvaški varnostni organi slovenske strani niso obvestili. "Zaenkrat policisti skrajne sile ne uporabljajo, še posebej je ne bodo uporabili proti ženskam in otrokom," poudarja državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic.

begunci | Avtor: EPA EPA

"Nadzor na meji ohranjamo z zadnjimi močmi"

"Čez dan smo s Hrvaško večkrat skušali vzpostaviti stik, vendar neuspešno." Šefic poudarja, da Hrvaška ne upošteva nobenih prošenj, usmeritev in zavrnitev. "Situacijo na meji še nadziramo, vendar s skrajnimi močmi," pravi Šefic, ki pričakuje, da bo vlada v kratkem odobrila nove ukrepe. 

Poenostavili bodo postopke popisovanja

Postopke popisovanja beguncev naj bi zaradi navala bistveno poenostavili, tam, kjer je možno, bi begunce z vlakom prevažali naravnost v nastanitvene centre, kjer bi nato potekala registracija.  "Take množice je težko obvladati, zato jih je treba čim prej odpeljati v namestitvene centre in sprostiti prostor ob meji," poudarja Šefic. 

V desetih dnevih se lahko nabere 30 tisoč ljudi

Begunci pred slovensko mejo | Avtor: EPA EPA
V Sloveniji je trenutno okoli pet tisoč beguncev, skupaj z vlakom jih bo po besedah Šefica krepko čez šest tisoč. Avstrija, ki je sicer sporočila, da beguncev ne more sprejemati, jih je danes nekaj sprejela, vendar Hrvaška zahteva, da Slovenija dnevno sprejme pet tisoč beguncev. "Če želimo tok obvladovat, mora biti ustrezno uravnotežen," pravi Šefic, ki poudarja, da se lahko v primeru, če tok ne bo uravnotežen, v Sloveniji v desetih dnevih nabere 30 tisoč tujcev. 

Avstrija sprejela 800 tujcev

Avstrija je danes sprejela okoli 800 beguncev, Sloveniji pa sporoča, "da moramo biti pri pošiljanju migrantov minimalni." Avstrija v zadnjih dneh sprejema manj migrantov, kot jih je prej, kar je posledica tega, da je tudi Nemčija omejila sprejem, zaradi česar se število migrantov v Avstriji povečuje. 

Še včeraj je sprejemanje beguncev potekalo po načrtih, vse dokler Hrvaška ponoči ni kljub  obvestilu, da Slovenija do nadaljnjega ne sprejema beguncev, z vlakom 200 metrov do državne meje v bližini Središča ob Dravi pripeljala 1800 migrantov in jih usmerila proti slovenski meji. 

Prosimo za pomoč pri varovanju meje

"Upamo, da se bo situacija nekoliko umirila, saj Hrvaška gradi nov center za 15 tisoč beguncev," pravi Šefic, ki zanikal navedbe, da sta Avstrija in Nemčija Sloveniji ponudili pomoč pri varovanju meje in da je Slovenija to pomoč zavrnila. "Razmišljamo pa v smeri, da bi nekatere države, ki so pripravljene pomagati pri varovanju meje, k temu povabili. Potekajo preliminarni pogovori o tem," je dejal Šefic. Vlada je sicer že odobrila pomoč vojske pri varovanju meje, vendar bo vloga vojske pri tem le v začasni zamenjavi policistov, ki so prvi zadolženi za varovanje meje. Za azil je v Sloveniji doslej sicer zaprosilo 47 oseb.

dezurni@zurnal24.si