Slovenija
10 ogledov

Neenotni glede datuma referenduma

RTV Slovenija Žurnal24 main
Širca: Imam občutek, da je predlagatelja referenduma bolj strah samostojnosti RTVS kot kaj drugega. Tanko: Poznejši datum bi bil v izogib dodatnim stroškom bolj smiseln.
Volivci smo o zakonu o RTVS glasovali že leta 2005. Tako imenovani Grimsov zakon je takrat podprlo dobrih 50 odstotkov od nekaj več kot 500 tisoč volivcev, ki so glasovali. Referendum o že sprejeti zakonski rešitvi sta zahtevali tedaj opozicijski stranki LDS in SD.

Poslanke in poslanci na izredni seji pravkar razpravljajo o novem zakonu o Radioteleviziji Slovenija (RTVS). Po predlogu odbora za kulturo bodo volivke in volivci o uveljavitvi zakona predvidoma odločali 12. decembra, čeprav si v opozicijski SDS prizadevajo, da bi referendum izvedli pozneje – predlagajo 17. april 2011. Kasnejši datum bi bil po besedah Jožeta Tanka bolj smiseln, saj je, kot poudarja, že zdaj očitno, da nas čaka več referendumov. "Zato je prav, da se koalicija s preudarnim in racionalnim ravnanjem izogne dodatnim stroškom ter podpre naš predlog za referendumski dan," je dejal Tanko, ki predlagateljem zakona očita še, da imajo pobudnike referenduma za nevedneže, sami sebe pa postavljajo na mesto tistih, ki vedo in razumejo, za kaj v zadevi gre. Za ministrico za kulturo Majdo Širca takšen predlog ni sprejemljiv, saj bi zakon moral začeti veljati 1. januarja 2011. Koalicijski in opozicijski poslanci sicer drug drugemu očitajo predvsem željo po političnem vplivu na RTVS.

Poslanec in predsednik SNS Zmago Jelinčič je prepričan, da je v ozadju novega zakona o RTVS želja po privatizaciji in tihem lastninjenju medija. "To, kar se dogaja na medijskem prostoru, je grozljivo," ocenjuje Jelinčič, ki meni, da novi zakon lajša izvajanje cenzure. "Po zakonu bodo lahko gospodje iz koalicije delali, kar bodo hoteli. Imeli bodo pravico cenzure," je še dejal.

Referendumsko vprašanje, ki ga predlagajo, se glasi: Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o Radioteleviziji Slovenija, ki ga je sprejel Državni zbor na seji dne 20. oktobra 2010?

Poslanski skupini SDS in SNS sta skupaj s poslancem Andrejem Magajno v torek vložili zahtevo za razpis referenduma o novem zakonu o RTVS. Zakonu nasprotujejo predvsem zaradi predvidenega statusnega položaja RTVS, spremembe statusa zaposlenih in določil, ki predvidevajo posebne oddaje ali programe za pripadnike narodnih skupnosti nekdanjih republik Jugoslavije.

Zakon je po njihovem mnenju v nasprotju z javnim interesom, saj omogoča in spodbuja izvajanje komercialne dejavnosti v škodo javne službe ter zaradi finančne avtonomnosti privatizacijo zavoda. Predlagatelji zakona so drugačnega mnenja. "Imam občutek, da je predlagatelja referenduma bolj strah samostojnosti kot kaj drugega," je danes poudarila kulturna ministrica in ponovila, da takšno statusno ureditev, kot jo predlagajo za RTVS, že zdaj poznamo tudi v slovenskem in ne le tujem prostoru.

RTVS naj bi po novem ne bila več javni zavod, temveč samostojna pravna oseba javnega prava posebnega kulturnega in nacionalnega pomena. "V predlogu zakona so zapisane najvišje vrednote: samostojnost, javnost, nacionalni in kulturni pomen," je na očitke, da bo institucija izgubila samostojnost, danes v državnem zboru ponovila Širca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.