Slovenija
28 ogledov

Negativne posledice za bolnike?

Žurnal24 main
Generično predpisovanje zdravil. Gre za varčevanje na račun slabšega javnega zdravstva in negativnih posledic za bolnike?

 

Zdajšnji sistem
Zdajšnji sistem je generična zamenjava. Zdravnik na recept napiše zdravilo z lastniškim imenom, v lekarni pa farmacevt lahko to zdravilo zamenja s cenejšim generikom. Zdravila ne sme zamenjati, če je tako na receptu posebej označeno. Če je pacient pripravljen doplačati, dobi zdravilo, ki je napisano na receptu.

''Na uvedbo novega sistema kar na pamet, ker se lahko zgodi, da bi nekaj prihranili, pa nikakor ne moremo pristati. Je nestrokovna in za zdravje našega prebivalstva škodljiva,'' so v Gibanju za ohranitev in izboljšanje javnega zdravstva kritični do sistema obveznega generičnega predpisovanja zdravil v Sloveniji.

Sistem naj bi začel veljati jesen, čeprav zanj ni zakonske podlage, pa lahko to Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) stori s spremembami pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Govorjenje na pamet?
Pri Gibanju so prepričani, da bo to pomenilo poslabšanje javnega zdravstva z negativnimi posledicami za bolnike. ''ZZZS in JAZMP nimata nobenega izračuna, ki bi dokazal, da bomo s tem sistemom na boljšem. Pač pa njihovi predstavniki na pamet govorijo, da je sistem 'varen', predvsem pa seštevajo bodoče prihranke,'' so še prepričanji pri Gibanju.

Generično predpisovanje zdravil
Zdravnik na recept napiše ime učinkovine v zdravilu, ne pa imena zdravila. V lekarni bo farmacevt bolniku izdal zdravilo s to učinkovino, ki bo tisti hip najcenejše.

Opozarjajo, da bi na naš trg zdravil lahko prišla tudi generična zdravila vprašljive kakovosti.

Najprej počistiti na drugih področjih
Po njihovem mnenju zdravstvena blagajna ni v škripcih zaradi zdravil, ampak zaradi poviševanja plač zdravstvenim delavcem. Predlagajo, da se red najprej naredi na tem področju, na področju cen zdravstvenih storitev, ministrstvo pa naj poseže v zaslužke trgovcev z medicinskimi pripomočki.

Bolniki ne bodo občutili sprememb
Na ZZZS pa zagotavljajo, da za bolnike nov sistem ne bi pomenil nikakršnih večjih sprememb, gre le za nadgradnjo zdajšnjega sistema. Tisti pacienti, ki morajo prejemati točno določena, bodo to zdravilo tudi dobili brez doplačila. 

Nekateri zdravniki že zdaj na recept napišejo učinkovino, jakost in obliko, farmacevt pa nato izda najcenejše zdravilo. Obvezno generično predpisovanje zdravil je eden od ukrepov, s katerim bi lahko preprečili zaustavitev uvajanja najnovejših zdravil, so prepričani na ZZZS.

Po njihovih podatkih izdatki za zdravila naraščajo hitreje kot katerikoli drugi izdatki v zdravstvu. V državah, ki so ta sistem že uvedle, pa da beležijo le dobre izkušnje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.