Slovenija
12 ogledov

Negativni bonitetni obeti

Gradbeni delavec Saša Despot
Bonitetna ocena hiše Dun&Bradstreet za Slovenijo ostaja podobna. Šibke točke: premajhno domače povpraševanje, plačilna nedisciplina in negativno razpoloženje v gradbeništvu.
D&B je v februarju spremenila rating sedmim državam. Znižala ga je Slonokoščeni obali, Madžarski, Libanonu, Papui Novi Gvineji, Trinidadu in Tobagu ter Tuniziji, zvišala pa le Etiopiji.

Bonitetna hiša Dun&Bradstreet (D&B) je v februarskem poročilu ohranila oceno Slovenije nespremenjeno, kar jo uvršča v kategorijo držav z nizkim tveganjem in ji zagotavlja prvo mesto v regiji. Rating in stabilne obete državnega tveganja Slovenije ohranja kljub opozorilom o šibkem domačem povpraševanju.

Domače povpraševanje v luči naraščajoče brezposelnosti in nadaljevanja posojilnega krča po oceni D&B ostaja šibko, so sporočili iz njene partnerske družbe v Ljubljani, Bonitetne hiše I. Poleg tega izpostavlja težave s plačilno disciplino v gospodarstvu, čeprav priznava, da se je vlada v začetku letošnjega leta lotila zakonsko vnesti več reda na to področje.

Šibko gradbeništvo
Poleg tega D&B opozarja tudi na še vedno šibko zaupanje med potrošniki in izjemno nespodbudno razpoloženje v gradbenem sektorju. Prav gradbeništvo namreč po ugotovitvah bonitetne hiše ostaja najšibkejši gospodarski sektor in se bo letos še dodatno skrčilo. Poleg tega v D&B izpostavljajo tudi domino učinek težav velikih gradbenikov na male in srednje dobavitelje in podizvajalce.

Negativni obeti
Ko gre za bonitetno oceno državnega dolga, D&B spominja, da je bonitetna agencije Standard & Poor's (S&P) decembra lani bonitetno oceno za dolgoročni oziroma kratkoročni dolg Slovenije ohranila pri AA oz. A-1+, pri čemer pa je obete znižala iz stabilnih v negativne. Negativni obeti nakazujejo možnost znižanja ocene v naslednjih dveh letih, če vlada ne bo uspela stabilizirati javnega dolga.

S&P je namreč decembra ugotovila, da je odločenost vlade za proračunsko konsolidacijo od začetka hitrega slabšanja položaja javnih financ v letu 2008 oslabela, saj prelaga proračunsko konsolidacijo v poznejša leta svojega srednjeročnega načrta, obenem pa se strukturne reforme le počasi sprejemajo.

Ogrožena pokojninska reforma

D&B ugotavlja, da je Slovenija že sprejela precejšnjo krčenje proračunskih izdatkov, DZ pa je potrdil pokojninsko reformo, ki pa ji grozi referendumsko odločanje. Bonitetna hiša ugotavlja tudi, da se je začel že tudi proces zdravstvene reforme.

D&B sicer poudarja, da je imela pokojninska reforma, čeprav še ni uveljavljena, negativen učinek na trg dela, saj se je zaradi nje povečala brezposelnost med starejšimi delavci tik pred upokojitvijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.