Slovenija
24 ogledov

Negativni bonitetni obeti za EU

Moody's EPA
Bonitetna agencije Moody's je v ponedeljek zvečer obete za bonitetno oceno dolga Evropske unije znižala s stabilnih v negativne, ocena pa ostaja Aaa.

V agenciji poslabšanje obetov pojasnjujejo s tem, da imajo negativne obete tudi države, ki ključno prispevajo v proračun EU.

V bonitetni agenciji so zapisali, da je razumno pričakovati, da se bo kreditna sposobnost EU gibala v skladu s kreditno sposobnostjo njenih ključnih članic. Pri tem so navedli negativne obete Nemčije, Francije, Velike Britanije in Nizozemske, ki skupaj zagotavljajo 45 odstotkov proračuna EU.

Ocena vseeno ostaja najvišja

Bonitetna ocena EU ostaja najvišja, Aaa, kar Moody's pojasnjuje s "konservativnim upravljanjem proračuna" ter "kreditno sposobnostjo in podporo njenih 27 članic". Ne izključuje pa možnosti znižanja ocene v prihodnosti, če se bo znižala boniteta članic EU. Tudi Nemčija, Francija, Velika Britanija in Nizozemska ohranjajo oceno Aaa.

Komentarjev 1
  • Andrej Kovačič 15:34 04.september 2012.

    kaj EU ne more svoje bonitetne agencije naret? pa tem pametnim američanom ki so zakrivili recesijo zniža boniteto na Hhhh- - -