Slovenija
20 ogledov

Negativno za Občino Izola

Klokočovnikova stranka Izola je naša je najbolj prepričala Izolane. Žurnal24 main
Računsko sodišče je izreklo negativno mnenje Občini Izola o njenem poslovanju v letu 2009, v času županovanja Tomislava Klokočovnika.

Računsko sodišče je revidiralo poslovanje z nepremičninami, namenskimi prihodki na področju turizma in javna naročila investicijske narave ter zadolževanje občine.

Občina v več primerih oddajanja nepremičnin v najem ni pripravila posamičnega porgrama in pridobila cenitve nepremičnine, ki je bila predmet oddaje v najem. V več primerih namera o oddaji v najem ni bila objavljena. Pri oddaji prodajnih mest v najem je občina določila in uporabila merila za vrednotenje ponudb, ki ne omogočajo preglednosti vodenja postopka javnega razpisa, gospodarne oddaje premoženja v najem ter enakopravne obravnave ponudnikov. Sklenjena je bila tudi najemna pogodba, ki ne vključuje vseh zahtev iz objave javnega razpisa.

Računsko sodišče je obravnavalo tudi več primerov oddajanja nepremičnin v najem, pri katerih je prišlo do nepravilnosti. V enem primeru oddaje poslovnega prostora v najem je občina najemniku zaračunavala prenizko najemnino, kar je v celotnem letu zneslo za 14.784 evrov. V enem primeru oddaje poslovnega prostora je občina najemniku znižala najemnino, v 22 primerih pa višine najemnine ni usklajevala z indeksom cen življenjskih potrebščin. Občini očitajo tudi nepravilnosti pri pridobivanju in razpolaganju z nepremičninami. Poleg tega pa ta ni vzpostavila popolne evidence o zemljiščih in stavbah v njeni lasti.

Skupaj z občinama, s katerima sestavlja zaokroženo turistično območje, Izola ni uredila razdelitve koncesijske dajatve od posebnih iger na srečo za leto 2009. Prav tako v proračunu za 2009 niso načrtovali porabe namenskih sredstev na področju turizma po posameznih proračunskih postavkah, niti v zaključnem računu ni bila obrazložena realizacija namenskih sredstev na področju turizma.

Brez izvedbe postopka javnega naročanja je občina sklenila soinvestitorsko pogodbo v višini 4.539.202 evra. Pridobila je bančno garancijo za odpravo napak in reklamacij v garancijskem roku v znesku 52.695 evrov, ki je za 2.086 evrov nižji od zahtevanega, in z rokom veljavnosti, ki je krajši od zahtevanega.

Poleg navedenega v odloku o proračunu za 2009 Izola ni določila obsega zadolževanja pravnih oseb javnega sektorja na ravni občine in ni v celoti izvajala nadzora nad zadolževanjem pravnih oseb javnega sektorja na ravni občine.

Računsko sodišče je Občini Izola predlagalo priporočila za izboljšanje poslovanja, odzivnega poročila pa ni zahtevalo, ker so bile že med revizijskim postopkom, kjer je bilo to mogoče, odpravljene razkrite nepravilnosti oziroma sprejeti ustrezni popravljalni ukrepi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.