Slovenija
16 ogledov

Negotovi varčevalci

Evri iStock
Banke. Ko sem hotela prenesti račun, so me opozorili, da druga banka ni varna, trdi bralka.

“Na banki SKB sem želela zapreti račun in denar prenesti na NLB. Zaposleni me je nato spraševal, ali sem seznanjena s tem, da je NLB nestabilna banka v nestabilnih razmerah, zato se nikoli ne ve, kaj se lahko zgodi, in ali ne bi vseeno pustila račun odprt,” razlaga bralka. Dodaja, da ji je uslužbenec povedal, da je odločitev njena in je ne želi v nič siliti.

Glavni izvršni direktor SKB Gérald Lacaz pravi, da je nad trditvijo neprijetno presenečen: “Zatrdimo lahko, da v SKB pri poslovanju in komunikaciji s strankami takšnih argumentov ne uporabljamo.”

Poslovno neetično

Lacaz še pravi, da se lahko stranka v takšnih primerih po pojasnilo obrne na banko. Dodaja, da takšno komunikacijo obsoja, saj je “po naših merilih tudi poslovno neetična. Naši bančniki strankam predstavljajo prednosti SKB in njene ponudbe. Nikakor ne komentirajo poslovnih politik, strategij ali poslovanja drugih bank,” pojasnjuje. Tudi v NLB pravijo, da takšnih praks ne uporabljajo: “Spoštujemo pravila poslovne etičnosti in konkurence ne komentiramo.”

Zaskrbljeni nad varnostjo

V SKB pravijo, da se srečujejo z nekaterimi vprašanji zaskrbljenih varčevalcev zaradi njihovih vlog, “a zanje oziroma za primerjavo s ciprskimi razmerami ni nobenega razloga, saj gre za popolnoma različni gospodarski okolji”. Na Združenju bank Slovenije poudarjajo, da je varnost vlog varčevalcev zajamčena z zakonom, “pri čemer so vloge vlagateljev v posamezni banki ali hranilnici s sedežem v Republiki Sloveniji zajamčene do višine sto tisoč evrov”.

Komentarjev 3
  • Dixon 14:30 08.april 2013.

    Mene zlo čudi da mate folk denar in račune odprte na slovenskih bankah. Vsem so zopet znižali bonitete, vemo kako poslujejo, tako da me je kr groza prebrat takle članek. Tudi sam sem imel račun odprt na NLB in pred ...prikaži več 4 leti zamenjal banko in odšel na Hypo. Nov svet vam rečem. Se z našimi bankami sploh ne more primerjati. Pa še vse skupaj dosti bolj varno, pa tudi ponudbe in storitve obučutno boljše.

  • privat 08:37 08.april 2013.

    obični ljudje nimamo takih problemov...lepo pa bi bilo da vzamejo tistim ki imajo in dajo v privatizacijske lukne!

  • klincek 07:38 08.april 2013.

    jaz teh problemov nimam,ker nimam kaj prenesti razen kredita