Slovenija
28 ogledov

Negotovost do zadnjega

Novozgrajena šola v Šentrupertu nad Laškim čaka le še na uporabno dovoljenje.(Fo Žurnal24 main
Šole in vrtci. V Celju brez varstva 106 otrok, v Grižah (še) brez šole, v Šentrupertu odpravljajo pomanjkljivosti.

Celjsko, Šaleška. “Trenutno na prosta mesta v celjskih vrtcih čaka 106 otrok, a se število spreminja vsak dan, saj vsi starši iz različnih razlogov ne podpišejo pogodbe, zato je možno, da se bo kakšno mesto septembra in oktobra še sprostilo,” pojasnjuje Sandra Stajnko z oddelka za družbene dejavnosti (ODD) Mestne občine Celje (MOC).

Študenti brez doma
Dijaški dom dotrajan
. Kot pojasnjuje Željko Cigler z MOC, naj bi bilo v Celju v tem študijskem letu 6.550 študentov, a študentskega doma Celje še vedno ni. “Zmogljivosti, gre za 500 ležišč, bi lahko zagotovili tudi v dijaškem domu, ki pa je dotrajan in zato nujno potreben adaptacije. Povpraševanje po študentskih posteljah je veliko, večina študentov pa se zaradi dotrajanosti omenjenega doma raje odloči za bivanje pri zasebnikih,” pove Cigler.

Sicer bo v treh celjskih javnih vrtcih 1.791, v velenjskih pa 1.251 otrok. V Celju zaradi vse večjih potreb razmišljajo o gradnji še enega. “Strokovne službe trenutno proučujejo možnosti za umestitev dodatnih zmogljivosti na območju MOC in za novogradnjo,” pove Polona Ocvirk, vodja ODD MOC.

Tik pred zdajci
V Velenju smo vsem otrokom, katerih starši so želeli vključitev v Vrtec Velenje, zagotovili sprejem in poskušali upoštevati tudi njihove želje,” pove Maša Kočevar iz službe za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje.

Še vedno pa so v negotovosti v Šentrupertu nad Laškim, kjer so včeraj imeli tehnični pregled povsem nove šole. “Danes moramo dopolniti še nekaj dokumentov, a upam, da bomo dobili začasno uporabno dovoljenje, da bo 25 otrok jutri brez skrbi sedlo v nove šolske klopi. Začasno zato, ker je treba tri mesece spremljati dimne izpuste in delovanje čistilne naprave,” je po včerajšnjem tehničnem pregledu pojasnil vodja urada za gospodarske javne službe, okolje in prostor na Občini Laško Tomaž Novak. Šolo so avgusta lani porušili, saj je bila povsem dotrajana, meritve pa so pokazale, da je prisotno tudi sevanje.

0,5 milijona evrov so letos v Celju namenili za investicije v osnovne šole in vrtce, dodatnih 60 tisoč pa za opremo visoke zdravstvene šole.

 

V Grižah po starem
Januarja so porušili tudi več kot 40 let staro šolo v Grižah, a o novi še ni sledu. Tako bodo 270 učencev od jutri znova vozili v prostore delavske univerze v Žalcu. “Določene učilnice so v ta namen preurejene, a večjih težav ni. Se je pa tudi zaradi tega precej povečala letna postavka v proračunu za šolske prevoze. Ti nas stanejo 600 tisoč evrov na leto,” nam pove Milka Štrukelj z Občine Žalec. Čeprav je žalski župan Lojze Posedel že ob rušenju optimistično napovedal, da bo novozgrajena šola na istem mestu prva, zgrajena po vzoru javno-zasebnega partnerstva, se to ni zgodilo, saj so se svetniki temu uprli, dodatno pa se je zapletlo, ko je državna revizijska komisija razveljavila razpis za izbor izvajalca za novogradnjo. Na novega so se že prijavili.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.