Slovenija
25 ogledov

Neinovativni Šos in aktivno Gibanje

Maja Kalan (Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Študentska organizacija ponavlja večkrat slišane predloge. Njeni nekdanji člani pa slavijo.

Takole anemičen je odziv Študentske organizacije Slovenije (Šos) na vprašanje, kakšni bodo prvi koraki v smeri reforme študentskega dela:

"Vlado smo že večkrat opozorili, da je treba položaj študentov urejati celovito, na vseh področjih, na katerih smo aktivni: kakovostno, brezplačno in dostopno visoko šolstvo, zaposlovanje mladih, štipendijska politika, stanovanjska problematika mladih in podobno."

Pri vseh navedenih problematikah Šos aktivno sodeluje in bo to počel tudi v prihodnje, dodajajo.

Izrabljene fraze "večkrat opozorili", "sodeluje" in "bo tudi v prihodnje" ne navdajajo z upanjem, da bi iz krovne študentske organizacije prišle revolucionarne spremembe. Tudi namestnik predsednice Rok Primožič je z nedeljsko izjavo, da ne ve, kaj se dogaja z enotno evidenco, povedal več, kot je verjetno mislil.

Gibanje. Po drugi strani Gibanje za dostojno delo in socialno družbo, ki ga zadnjih nekaj mesecev pooseblja Marko Funkl, nekdanji predsednik zveze Škis in član predsedstva Šosa, že maha s predlogi za ministra.

Gibanje, ki je nastalo kot nekakšen satelit Šosa (ta je namreč tudi financiral njihovo kampanjo), ponuja revolucionarne spremembe v slogu ukinitve servisov.

Pojavljajo pa se že namigi, da Cips kot posrednika predlagajo zato, ker vedo, da ministrstvo na to (brez malega dela) ne more pristati, saj nimajo kapacitet.

Ali bo Gibanje pri pokojninskem referendumu, ki naj bi bil njihov naslednji projekt, torej le vrnilo uslugo sindikatu za uspešen pakt pri malem delu ... pa bomo še videli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.