Slovenija
22 ogledov

(Ne)izpolnjene obljube

andrej vizjak bobo Žurnal24 main
Minister za gospodarstvo bo predstavil rezultate dela in načrte za prihodnje leto. Od devetnajstih obljub so jih v celoti izpolnili le osem.
 
Obljube

Opravljeno:
- prodaja SIJ
- javno naročilo za vzpostavitev in upravljanje z znamko Slovenija
- spremembe zakona o podpornem okolju za podjetništvo
- zakon o družbah tveganega kapitala
- spremembe obrtnega zakona
- zakon o digitalni radiofuziji
- spremembe zakona o pomoči za reševanje in prestrukturiranje družb
- spremembe zakona o gostinstvu

 Ni opravljeno:
- dokončno vračilo vlaganj v telekomunikacijsko omrežje
- štiri nova gospodarska predstavništva v tujini
- objava razpisa za prodajo Nafte Lendava
- spremembe zakona o finančnem poslovanju podjetij
- zakon o finančni udeležbi zaposlenih pri dobičku

V teku:
- prodaja polovice Telekoma
- zakon o trgovini
- spremembe zakona o potrošniških posojilih
- spremembe zakona o preprečevanju omejevanja konkurence
- zakon o nepoštenih poslovnih praksah
- spremembe zakona o gospodarskih družbah

Pogledali smo, koliko od 19 februarskih obljub je mesec in pol pred koncem leta že izpolnjenih. V celoti je uresničenih le osem. Res pa je, da jih je nekaj tik pred izvedbo.

Odločilen bo december
Vizjaku je uspelo prodati Slovensko industrijo jekla, teče pa tudi prodaja Telekoma. Postopek sicer ne bo končan do konca leta, obljubljajo pa, da bo znan kupec. Razpisa za prodajo Nafte Lendava ni bilo. Dobili smo sedem novih zakonov oziroma sprememb starih, a spremembe zakona o finančnem poslovanju podjetij je ustavno sodišče raztrgalo.

Dobiček in konkurenca
Zakon o trgovinah in potrošniški krediti sta že v drugem branju poslancev. Manjkata oziroma zamujata pa dva, ki v zadnjem času dvigata največ prahu: o varovanju konkurence in o udeležbi delavcev pri dobičku.

Ob nemoči varuha konkurence pri preiskovanju, ali trgovci svojo moč izkoriščajo za neupravičene podražitve, je vlada izpostavila, da je trenutni zakon slab. Osnutek novega zakona je sprejela prejšnji teden in ga poslala v parlament. Rok za sprejem je bil 25. maj.

Pripravlja se tudi zakon, ki bo uvedel davčne olajšave za tista podjetja, ki bodo del dobička namenila delavcem. Zelo aktualen je postal zaradi podražitve hrane, na poslanske klopi pa naj bi priromal še letos. Tako je vsaj obljubljal premier Janša.

Težave s kadri
Letos je ministra zapustila Patricija Šašek, desna roka za stike z mediji, težave pa so tudi na direktoratu za podjetništvo, kjer je enega vršilca dolžnosti zamenjal drugi. Išče se tudi nov varuh konkurence, ki bo zamenjal Andreja Plahutnika.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.